Femeile însărcinate în timpul epidemiei de gripă - prevenție și tratament


În plină perioadă de vârf a epidemiei medicii ginecologi trag semnale de alarmă și dezvăluie cum trebuie să se protejeze femeile însărcinate, care sunt variantele premise de tratament sau ce remedii se pot folosi alături de medicamentele clasice.

Femeile însărcinate în timpul epidemiei de gripă - prevenție și tratament

Prima recomandare a medicilor privind măsurile de protecție pe care trebuie să le ia gravidele în timpul epidemiei de gripă rămâne vaccinarea antigripală. Ghidurile terapeutice recomandă că toate gravidele, indiferent de vârsta sarcinii, să fie vaccinate antigripal. 

Vaccinul antigripal este mai mult decât recomandat femeilor însărcinate, dar și celor care intenționează să aibă un copil sau alăptează pe parcursul sezonului gripal (între lunile octombrie și martie). Deși sunt disponibile mai multe date de siguranță pentru trimestrele doi și trei, nu s-au dovedit efecte adverse nici la administrarea în trimestrul 1 de sarcină iar beneficiile vaccinării antigripale, care sunt certe, depășesc categoric riscurile, care sunt discutabile. Rolul vaccinului antigripal este de a proteja mama și fătul de gripă și complicațiile acesteia. Mai mult decât atât, dacă mama s-a vaccinat antigripal în timpul sarcinii (spre finalul ei), copilul va fi protejat de gripă în primele luni de viață, pentru că anticorpii care s-au dezvoltat traversează placentă”, explică Mona Zvanca medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale, supraspecializată în medicină materno-fetală.

 

Dr. Ruxandra Albu, medic primar obstetrică–ginecologie în cadrul Femme Boutique Medical adaugă: “Evitarea aglomerațiilor, purtarea măștilor de protecție și păstrarea riguroasă a igienei mâinilor sunt metode clasice de prevenire a gripei. În afară acestora, un regim alimentar din care să facă parte multe fructe și legume bogate în vitamina C, ceaiuri (dar cele premise cum ar fi cel de mușețel) cu multă lamâie precum și odihnă care este cunoscută a îmbunătăți imunitatea pregătesc corpul pentru a lupta cu gripele sezoniere.

Alimentele pentru stimularea imunității – ghimbirul, cătina, citricele, echinaceea – pot fi de asemenea consumate, după un consult prealabil al medicului. Iar când vine vorba de febra se poate administra acetaminofen la recomandarea medicului, se poate folosi cu încredere apă de mare pentru nas înfundat, anumite siropuri de tușe în cazul apariției acesteia. Sub nicio formă nu vom administra antibiotic în cazul unei infecții virale ci doar prin apariția unor complicații - suprainfecții bacteriene confirmate în laborator și prin investigații suplimentare”

Dr. Ruxandra Albu explică și care sunt riscurile: “Gripă este periculoasă pentru sarcina nu prin efectul malformativ direct al virusului gripal ci prin efectul nociv al febrei asupra embrionului, iar în ceea privește gravidă această este predispusă, datorită imunității scăzute, la complicații respiratorii cum ar fi sinuzita, pneumonia, insuficientă respiratorie sau chiar naștere prematură.”

Aflăm totul despre vaccinul antigripal de la Ana Culcer

  • Femeile însărcinate în timpul epidemiei de gripă - prevenție și tratament

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies