Evaluarea medicală la distanță, o soluție eficientă? Medicul cardiolog Alin Iliescu explică ce tipuri de pacienți se pot trata prin telemedicină


Problemele medicale cronice nu mai pot fi amânate. Acest lucru este o certitudine. Au trecut 10 luni de când trăim după noi reguli, mult mai izolați, ieșind din case numai pentru urgențe sau lucruri absolut necesare.


Pentru o perioadă, analizele medicale periodice și controalele medicale nu au părut priorități, mai ales când orice vizită la clinică sau spital părea să însemne un risc mare de contaminare cu Covid-19.

Totuși, pentru sănătatea noastră, mai ales în situația unor afecțiuni cronice, menținerea unei legături cu medicul este esențială. În plus, numai sfatul unui specialist ne poate ajuta să fim evaluați corect, dacă avem palpitații din motive psihologice sau cardiace, de exemplu. 

Soluția cea mai potrivită în situația în care ne aflăm este dată de tehnologie: evaluarea medicală la distanță. Dacă anamneza, adică evaluarea completă a unui pacient prin dialog, dar și palpare și auscultare, este importantă pentru prima întâlnire cu medicul, când are loc diagnosticarea, pentru control și evaluare periodică a stării generale și a tratamentului, evaluarea la distanță este simplă, rapidă și mai ieftină decât un control la cabinetul privat. 

Medicul cardiolog Alin Iliescu, disponibil pentru evaluări medicale la distanță pe platforma Medicentrum.ro, explică ce tipuri de pacienți se pot trata prin telemedicină:

Aș spune că medicina la distanță este o modalitate optimă de urmărire a pacienților cu afecțiuni deja diagnosticate; aici se încadrează majoritatea bolnavilor cronici, care au avut cel mai mult de suferit în contextul actualei pandemii. Alte categorii care beneficiază de telemedicină sunt pacienții cu simptome acute, care pot beneficia de o opinie medicală avizată, dar și cei care au avut deja o evaluare medicală și/sau unele investigații și doresc o a doua opinie. Stabilirea unui diagnostic de certitudine și a unui plan terapeutic necesită totuși evaluarea nemijlocită a bolnavului într-un cabinet medical“.

În multe afecțiuni, pacienții au nevoie de analize de laborator și investigații imagistice (cum ar fi radiografia, ecografia, CT) care nu se pot realiza la distanță. Din fericire, mulți dintre ei au mai efectuat aceste investigații în trecut și anexează rezultatele, ceea ce este util pentru medic, deși sigur că există posibilitatea ca între timp să fi survenit modificări”. 

Părțile bune? Sunt și ele atunci când vorbim de evaluarea sănătății inimii. Nu suntem nevoiți să facem cu toții analize anuale privind acest aspect. Așa cum explică dr. Alin Iliescu, ”Vizita periodică la medicul de familie, incluzând un examen obiectiv complet cu auscultația cordului, palparea pulsurilor periferice și măsurarea tensiunii arteriale, este în general suficientă”.

Și totuși, care sunt cele mai frecvente afecțiuni pentru care pacienții îl contactează pe dl dr. Iliescu prin intermediul telemedicinei? Ați fi surprinși să aflați răspunsul: ”Mulți dintre cei care apelează la telemedicină au afecțiuni ușoare, care nu le pun viața în pericol. Am constatat frecvent în această perioadă simptome induse de anxietate, ca palpitații sau senzație de lipsă de aer. Există desigur și categoria bolnavilor cu afecțiuni serioase, dintre care unora le recomand prezentarea la Urgență”. 

Dacă, așa cum văzut, majoritatea ia legătura cu medicul cardiolog pentru afecțiuni minore, există însă și semnale pe care organismul ni le poate da, care implică prezentarea de urgență la spital: 

Principalele simptome pe care le întâlnesc în cadrul evaluării medicale la distanță sunt:

Palpitațiile. Acestea apar frecvent, adesea pe fond de anxietate, și în general nu reprezintă un pericol imediat. Totuși, atunci când sunt asociate cu pierderea conștienței sau stare de leșin, durere toracică sau lipsă de aer de intensitate mare, transpirații intense, se impune un consult medical imediat;

Durerea toracică. În principiu, orice durere toracică de intensitate moderată/mare, nou apărută, impune prezentarea la urgență. Excepție fac durerile cu caracter de “junghi” cu durată foarte scurtă (secunde) sau durerile care apar doar la respirație profundă sau la schimbarea poziției corpului - acestea nu sunt aproape niciodată de cauză cardiacă;

Dispneea (lipsa de aer). Ca și în cazul durerii toracice, senzația de lipsă de aer nou apărută, în special dacă e prezentă și în repaus, impune un consult medical de urgență. Dispneea de cauză cardiacă are tendința să se accentueze la cel mai mic efort fizic și atunci când pacientul stă întins pe spate, în special noaptea. În multe situații totuși, senzația de lipsă de aer se datorează anxietății; acesta e cazul dispneei care durează câteva secunde și dispare după un inspir profund, sau al dispneei care apare când pacientul vorbește, dar e absentă atunci când acesta efectuează eforturi fizice importante”, explică dr. Alin Iliescu.

vezi emisiunile doctor de bine

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”
23 de ani, vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul. Ce se întâmplă...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies