Pe scurt, tratamente mai simple, mai rapide și fără durere. TMI presupune folosirea laserelor și a tehnologiei digitale CAD-CA.
DR. Adriana Lucia Celebidache, medic Primar Stomatologie Generală, specialist tehnică Laser și Estetică Dentară, a oferit mai multe informații.
În ce constă această tehnică?
Stomatologia, ca de altfel și în alte specialități medicale, are o serie de proceduri medicale mai puțin traumatizante pentru organism pentru a elimina numai țesuturile deteriorate cu scopul de a conserva doar țesutul sănătos. Mai puțin traumatizant înseamnă și mai puțin dureros, dar și mai curat, iar confortul pacientului crește, eliminând astfel eterna frică de dentist. Cu cât „deranjezi” mai puțin organismul, cu atât refacerea este mai rapidă și fără complicații.
În stomatologia modernă, aplicăm TMI în toate specialitățile: Cariologie, Odontologie, Endodonție, Parodontologie, Protetica și Estetică dentara, Implantologie, Chirurgie, Ortodonție.
TMI se realizează cu ajutorul noii tehnologii laser, precum și cu noile Sisteme Digitale CAD-CAM.
Este important să explicăm pe scurt ce este un LASER, deoarece mulți pacienți se întreabă dacă este dăunător organismului.
Laserul este un dispozitiv ce produce un fascicul de lumină, cu o anumită lungime de undă, focalizat și, prin urmare, foarte precis.
Foarte important de reținut este că aceste lasere folosite de către stomatologi în cabinete nu folosesc raze X. Îngrijorarea pacineților cum că le-ar fi dăunătoare nu are temei, singurul organ ce poate fi afectat este ochiul, motiv pentru care în timpul tratamentului se folosesc obligatoriu ochelari speciali pentru fiecare lungime de undă.
Beneficiile folosirii laserelor:
- precizie deosebită;
- sterilizează țesuturile lucrate, atât la suprafață, cât și în profuzime, distrugând atât bacteriile, cât și virusurile;
- au efecte de biostimulare și biomodulare, foarte necesare în procesele de regenerare, stimulând și grăbind vindecarea;
- efect antiinflamator, procedurile chirurgicale realizându-se fără complicații (edem, sângerări, durere);
- efect anticoagulant, atât de necesar pentru pacienții care urmează tratamente cu anticoagulante, diabetici sau cei cu afecțiuni hepatice și de coagulare.
Laserele au ușurat foarte mult munca medicilor care pot face acum tratamente fără durere, mai simple, mai curate și fără complicații.
Cele folosite în cabinetele noastre sunt, în mare parte, de două tipuri:
1. Cu apă: WatherLaser – nu vibrează, nu încălzește, astfel că nu vom mai avea durere. Se folosește în toate specialitățile noastre. Mai mult, în curățarea cavităților carioase, turbina a fost înlocuită radical, nemaifiind necesară anestezia.
Un medic experimentat nu mai face anestezie oricât de adâncă ar fi o carie!!!
2. Diode de diferite lungimi de unde – sunt folosite în special pentru proceduri de decontaminare, de biostimulare, photobiostimulare, chiar și chirurgicale, cele ce pot realiza și ablatia țesutului moale.
ÎN CONCLUZIE: Căutați cabinete dotate cu această tehnologie. Este relativ mai scumpă, dar beneficiile sunt mult mai multe.
Tehnologia digitală TMI de tip CAD-CAM, ideală pentru lucrări protetice rapide
Aceasta ajută în Protetica dentară, realizând lucrări protetice de mare calitate, precizie și într-un timp foarte scurt. O coroană sau o punte din trei elemente poate fi realizată în 10-20 minute. Iar cu scanare, model, prelucrarea poate fi finalizată în 1-2 ore.
CAD-CAM presupune o pregătire minim invazivă a dintelui. De exemplu:
- fațetele no-prep (fără prepararea dintelui)
- în cazul distrucțiilor mari în suprafața dintelui, lucrările protetice (inlay, onlay, overlay) se pot realiza înlăturând doar țesutul afectat. Apoi putem scana și realiza efectiv lucrarea protetică.
Lucrările de acest tip nu au structură metalică, în felul acesta nefiind necesară o preparare agresivă a dintelui pentru a asigura grosimea necesară. De asemenea, materialele folosite cu ajutorul cimenturilor speciale au o adeziune mai mare la suprafața dintelui, față de metal.
Avantaje:
- preparare minimă a dintelui;
- precizie;
- rezistență mare;
- gamă mare de tipuri de materiale folosite, în funcție de necesitatea cazului;
- tehnică foarte curată;
- scanarea pentru amprentare este foarte confortabilă pentru pacient;
- timp de realizare foarte scurt, în câteva ore, față de zile în tehnica clasică;
- prin stocarea digitală a designeului, putem reface oricând o lucrare.
Ce cuprinde un Sistem CAD-CAM :
- un scanner pentru amprentere;
- o imprimantă digitală, pentru un model;
- mașină de frezat CAD-CAM, pentru realizarea lucrării;
- în final în unele cazuri aplicăm un glantz pentru luciu.
Acum, după ce ați aflat mai multe detalii despre aceste două noi tehnologii, vreau să subliniez că Stomatologia s-a transformat din Vrajitoarea Rea în Zâna Măseluță, fără durere și fără frică.