Studiul realizat de o echipă de cercetători internaţionali, atât ai unor companii private, cât ai unor instituţii precum Universitatea din Washington sau Institutul Naţional de Genetică Moleculară din Italia arată că varianta Omicron este imună în fața vaccinului Johnson & Johnson și în fața anticorpilor rezultați din trecerea prin boală.
Tulpina prezintă multiple mutații în proteina spike care nu au mai fost observate anterior. Studiile arată că Omicron reduce substanțial capacitatea de neutralizare a anticorpilor induși de vaccinuri și de infecții anterioare.
Totodată, experții au lansat teoria potrivit căreia varianta Omicron ar proveni de la șoareci. Astfel, mutațiile din proteina Omicron s-au suprapus cu mutațiile SARS-CoV-2, cunoscute pentru adaptarea la animale gazdă, cum sunt și șoarecii. Potrivit rezultatelor studiului, varianta a sărit de la om la șoarece, a suferit mutații, apoi s-a întors la om, fiind ceea ce astăzi numim varianta Omicron.
Echipa de cercetători a testat în laborator această ipoteză, iar rezultatele au fost pozitive, atât în cazul șoarecilor, cât și al altor animale, cum ar fi nurca și pangolinul. Variantele anterioare de SARS-CoV-2 nu s-au legat de celulele rozătoarelor.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: