Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat că momentan varianta Epsilon nu este o amenințar pentru România.
Totuși el a avertizat că varianta Delta poate fi combătută doar dacă ritmul de vaccinare devine mai alert.
„Varianta Epsilon, după cum știm, în momentul de față este încadrat ca o variantă de interes și nu este o variantă de îngrijorare, sunt doar patru variante de îngrijorare, se punea problema la această variantă Epsilon de o reducere a activității neutralizante a anticorpilor obținuți prin vaccinare, este o reducere a activității neutralizante modestă, vă dau exemplu, tulpina sud-africană are cea mai importantă reducere a activității neutralizante a anticorpilor. Atâta timp cât avem circulație intensă a virusului în rândul populației, există această probabilitate, de adaptare a virusului și de a acumula noi mutații, mutații, care, pe de o parte, pot să-l facă mai transmisibil, mai contagios, mai agresiv, adică mai virulent, și pot să-i confere acele capacități de a nu mai fi suficient de bine acoperit de protecția vaccinurilor. Deci, acestea sunt principalele îngrijorări, când ne gândim a variantele virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Numărul persoanelor care aleg să se vaccineze a scăzut dramatic în România. Potrivit celor mai recente date, 16.705 persoane s-au vaccinat anti-COVID în 24 de ore, dintre care doar 6.838 sunt nou-vaccinte.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: