Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat oficial în Europa. Cum funcționează vaccinul și care sunt cele mai frecvente reacții adverse


Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul anti-COVID produs de AstraZeneca.

Sursă foto: Shutterstock

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a decis să aprobe utilizarea vaccinului anti-COVID AstraZeneca, după ce, spun oficialii, rezultatele combinate din 4 studii clinice din Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud au arătat că vaccinul este sigur și eficient în prevenirea COVID-19 la persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

Astfel, un nou ser extrem de eficient în prevenirea cazurilor severe și al deceselor provocate de noul coronavirus va fi disponibil pentru populație.

Potrivit EMA, și persoanele de peste 65 de ani sunt protejate de acest vaccin în aceeași măsură cu persoanele mai tinere, chiar dacă au existat suspiciuni cu privire la eficiența vaccinului pentru această categorie de vârstă.

Potrivit prospectului, vaccinul anti-COVID dezvoltat de AstraZeneca și Oxford funcționează pe baza unei versiuni modificate a unui virus comun al răcelii la cimpanzei (adenovirsul).

Vaccinul împotriva COVID-19 de la AstraZeneca-Oxford, numit inițial ChAdOx1 și redenumit ulterior AZD1222, folosește o versiune atenuată/modificată a unui virus comun al răcelii la cimpanzei (adenovirus). Acest adenovirus este folosit ca vector viral pentru sinteza glicoproteinei Spike a virusului SARS-CoV-2. Astfel, serul stimulează sistemul imunitar, care produce anticorpi care atacă virisul SARS-CoV-2 când încearcă să pătrundă în organism.

Potrivit specialiștilor, cele mai frecvente reacții adverse sunt sensibilitatea sau durerea la locul injectării, dureri de cap și musculare, stare generală proastă, febră și greață. Acestea pot apărea și la 2-3 zile după prima doză.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

”Putem să nu mâncăm nimic 40 de zile”. Mihaela Bilic: ”Cu cât mâncăm mai...
Zgomotele auzite doar într-o singură ureche pot masca extrem de multe diagnostice....
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 14 aprilie 2024
Cât de importantă este activitatea fizică pentru organismul nostru. Toate celulele...
În cazul accidentărilor, ligamentele din genunchi se rup frecvent. Cum le putem...
„Obezitatea nu e doar ce vedem în exterior”. Când ajung kilogramele în plus...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies