The Conversation scrie că studiul realizat la Glasgow Caledonian University dovedește beneficiile pe care practicarea sportului le au asupra întăririi sistemului imunitar și a eficienței vaccinării.
„În 35 de studii, activitatea fizică regulată a condus la niveluri ridicate ale anticorpului de imunoglobulină IgA. Acest anticorp acoperă membrana mucoasă a plămânilor şi a altor părţi ale corpului nostru unde pot intra viruşi şi bacterii. Activitatea fizică regulată creşte, de asemenea, numărul de celule T CD4 +, care sunt responsabile pentru alertarea sistemului imunitar la un atac şi reglarea răspunsului acestuia”, a explicat profesorul Sebastian Chastin, unul dintre autorii studiului.
Vaccinurile par a fi mai eficiente dacă sunt administrate după o sesiune de activitate fizică, arată studiu. Astfel, o persoană activă are cu 50% mai multe șanse să producă un număr mai mare de anticorpi după vaccinare, spre deosebire de o persoană sedentară.
În plus, studiul a arătat că activitatea fizică protejează și împotriva infecțiilor grave sau fatale. „Persoanele active fizic sunt mai puţin susceptibile de a dezvolta obezitate, diabet, boli respiratorii şi cardiovasculare. Studiile epidemiologice au arătat că COVID-19 şi alte boli infecţioase respiratorii sunt mai grave pentru persoanele cu aceste afecţiuni”, se arată în studiu.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: