S-a descoperit că reinfectarea cu COVID este mai riscantă decât infecţia iniţială, chiar dacă ești vaccinat


Reinfectarea cu coronavirus este mai riscantă decât infectarea iniţială, arată un nou studiu publicat în revista Nature Medicine.


Riscurile de deces, de spitalizare şi de probleme grave de sănătate asociate COVID-19 sporesc semnificativ odată cu reinfectarea în comparaţie cu infectarea iniţială, indiferent de statutul vaccinării.

Potrivit cercetării, reinfectarea cu COVID-19 creşte atât riscul efectelor acute, cât şi riscul de COVID de lungă durată. Acest risc a fost evidenţiat la persoanele nevaccinate, la cele vaccinate şi la cele cărora le-au fost administrat doze booster., potrivit g4media.ro.

Pacienţii reinfectaţi au prezentat un risc de deces de peste două ori mai mare şi un risc de spitalizare de trei ori mai mare în comparaţie cu pacienţii infectaţi o singură dată cu SARS-CoV-2. Ei au prezentat riscuri crescute în ceea ce priveşte probleme pulmonare, cardiace, sangvine, renale, diabet, sănătate mintală, osoase şi musculare, precum şi tulburări neurologice.

Concluzii îngrijorătoare

Pacienţii care au suferit infectări repetate au avut o probabilitate de trei ori mai mare de a dezvolta probleme pulmonare, de trei ori mai mare de a suferi afecţiuni cardiace şi cu 60% mai mare de a se confrunta cu probleme neurologice în comparaţie cu pacienţii infectaţi o singură dată.

Riscurile cele mai mari au fost înregistrate în prima lună după reinfectare, dar au rămas în continuare evidente după şase luni de la reinfectare.

EMA a aprobat un nou vaccin anti-Covid

Totodată, pe piață a apărut un nou vaccin anti-COVID-19. Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că a aprobat utilizarea ca doză booster a unui vaccin anti-COVID-19 de nouă generaţie dezvoltat Sanofi şi GSK împotriva noului coronavirus.

Acest vaccin, denumit VidPrevtyn Beta, va putea fi administrat ca doză booster acelor persoane de peste 18 ani care au primit deja schema primară de vaccinare, bazată pe alte seruri anti-COVID-19 autorizate pe piaţa europeană, precum vaccinurile cu ARN mesager dezvoltate de Pfizer şi Moderna şi cele cu vector viral dezvoltate de AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies