Studiul a fost realizat de Universitatea de Stat din Milano și Universitatea Sacco alături de mai multe instituții americane.
Cercetătorii spun că este vorba despre o proteină care ar putea regla sistemul imunitar al pacienţilor, care se pot infecta chiar şi la câteva luni după ce au trecut prin boală. Cauza ar fi o disfuncţie imunitară de lungă durată cauzată de COVID-19.
În cadrul studiului oamenii de ştiinţă au analizat un medicament ce ar putea corecta aceste modificări şi ar putea restabili răspunsul imunitar pentru a proteja pacienții de riscul de reinfectare cu SARS-CoV-2.
„Acest studiu relevă faptul că alterările sistemului imunitar observate în timpul COVID-19 nu se limitează doar la faza acută a bolii, ci pot persista timp de luni de zile după recuperare, la fel ca simptomele care caracterizează long COVID, compromițând capacitatea sistemului imunitar de a răspunde la agenții patogeni externi și expunând pacienții la noi infecții”, a declarat Paolo Fiorina, profesor de endocrinologie, director la Universitatea Sacco.
Ce au descoperit cercetătorii
„Am descoperit că anticorpul monoclonal care blochează proteina PD-1, ale cărei niveluri sunt crescute în timpul și după infecție, reduce alterările imunitare observate.După tratamentul cu anticorpul monoclonal, celulele imunitare au prezentat o capacitate crescută de răspuns imunitar împotriva SARS-CoV-2”.
De asemenea, Stefano Rusconi, directorul Unității de Boli Infecțioase de la spitalul Legnano, și Massimo Galli, fost profesor de boli infecțioase la Universitatea de Stat din Milano, a confirmat datele acestui studiu şi spune că există „posibilitatea de a reduce acest risc prin restabilirea unui răspuns normal împotriva virusului reprezintă o nouă armă potențială pentru protejarea sănătății pacienților și combaterea răspândirii acestei teribile epidemii".
Sursa foto: shutterstock.com