Pandemia nu s-a terminat! Se preconizează o prelungire a valului 5 în România! Noi cazuri de infectare cu subvarianta BA.2


Un nou studiu îngrijorător. Omicron pare că a înlocuit Delta în România. Sunt șanse ca țara noastră să înregistreze o prelungire a valului 5, avertizează specialiștii.


Deși România pare că a depășit vârful valului 5 al pandemiei, dat fiind faptul că numărul îmbolnăvirilor a intrat pe o pantă descendentă, și se vorbește deja despre sfârșitul pandemiei, specialiștii în sănătate încă privesc cu precauție aceste previziuni, mai ales în contextul răspândirii subvariantei BA.2.

Tulpina Omicron a devenit dominantă în România, iar peste un sfert dintre secvenţierile realizate pe un lot de 171 de probe indică faptul că în România creşte rapid numărul cazurilor de infectare cu subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, arată un studiu realizat recent de MedLife.

Coordonatorul studiului afirmă că există date conform cărora e posibil ca noua subvariantă să provoace cazuri mai grave. În acest context, specialiştii transmit că "rămâne de văzut dacă România va înregistra o prelungire a valului 5 sau nu" şi nu exclud posibilitatea unui al doilea vârf al acestui val.

Concluziile acestei etape a studiului arată că, din cele 171 de probe secvenţiate, provenite din mai multe oraşe din ţară, 46 au fost depistate cu subvarianta BA.2 a virusului, în timp ce restul de 124 de probe conţin varianta iniţială BA.1. şi o probă - varianta B.1.1.161 (o tulpină cunoscută de aproximativ un an, dar care în acest moment nu prezintă interes).

În cadrul studiului au fost secvenţiate probe de la pacienţi din Braşov, Constanţa, Vaslui, Iaşi, Galaţi, Tulcea, Bucureşti şi Târgovişte, cele mai multe cazuri cu subvarianta BA.2 provenind din Braşov şi Bucureşti.

BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta

În doar două săptămâni prevalenţa noii subvariante a înregistrat o creştere de la 3 la 27%, catalogând drept "accelerat" ritmul de răspândire al noii subvariante.

Dincolo de gradul ridicat de contagiozitate şi de răspunsul limitat la vaccin, se pare că BA.2 se aseamănă cu tulpina Delta din punct de vedere al severităţii bolii, având capacitatea de a provoca forme mai grave.

Datele OMS arată că BA.2 ar putea fi chiar şi de două ori mai contagioasă decât varianta iniţială BA.1. În plus, studiile internaţionale sugerează capacitatea noii subtulpini de a provoca forme mai severe de boală decât varianta iniţială şi de a ocoli răspunsul imun obţinut prin vaccinare. 

Prevalența subvariantei BA.2, în creștere chiar și în țările care au atins deja vârful valului 5 al pandemiei, generat de tulpina inițială Omicron.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies