Boala X este ipotetică, denumind agenţi patogeni încă neîntâlniţi, capabili să declanşeze pandemii.
Deși un astfel de virus nu există în prezent, cercetătorii și experții solicită întocmirea unui plan de acțiune pentru combaterea unei astfel de amenințări și pregătirea sistemului medical în cazul izbucnirii unei pandemii, perspectivă care ar putea fi mai apropiată decât ne așteptăm.
„Boala X” este un nume pe care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) l-a dat unui viitor agent patogen necunoscut, cu potențialul de a declanșa o epidemie globală severă.
COVID-19 a fost prima „boală X”, adică primul agent patogen necunoscut care a apărut și a provocat o pandemie, de când a fost inventat termenul, în 2017.
Boala X ar fi de 20 de ori mai mortală decât COVID-19, care a ucis 7 milioane de oameni, și nu există un vaccin care să o amelioreze.
Dr. Amesh Adalja spune că agentul patogen ipotetic ar putea lua forma unui virus respirator care ar putea deveni foarte transmisibil de la om la om.
„Ar putea fi la lilieci, precum Covid-19, ar putea fi la păsări, ca gripa aviară, sau ar putea fi ceva de la alt tip de animale, porcine, de exemplu. Este vorba într-adevăr de acea interfață dintre oameni și animale, în care au loc interacțiuni, pe care aceste tipuri de virusuri obțin un punct de sprijin", a spus Dr. Amesh Adalja.
„Dacă ne-am descurcat atât de rău cu Covid-19, vă puteți imagina cât de rău am face-o cu ceva de genul unei epidemii ca în 1918", a spus Adalja, făcând trimitere la pandemia de gripă care a ucis în 1918 aproximativ 50 de milioane de oameni în întreaga lume.
Foto Imago