Dezinformări grave:"Apa cu lămâie protejează împotriva COVID-19"\ Persoanele vaccinate fac HIV”


Fake-news demontat: Apa cu lămâie NU protejează împotriva Covid-19. La fel cum și persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 NU fac HIV!


Apa cu lămâie nu poate proteja împotriva Covid-19, se arată pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare, după ce o postare care recomanada un astfel de „tratament” a fost distribuită de peste 100.000 de ori.

O imagine care conține doar text care susține că consumul de apă caldă cu lămâie protejează împotriva „acestui virus” a fost distribuită de peste 103.000 de ori pe Facebook. Aceste tipuri de afirmații false au apărut în întreaga lume când a izbucnit pandemia în martie 2020 și au fost demontate de AFP în diferite limbi, inclusiv franceză sau engleză.

Cea mai la îndemână soluție rămâne vaccinarea

Versiunea românească a acestei „păcăleli” vechi pare a fi o traducere aproape directă a celorlalte care au apărut în urmă cu un an și au fost demontate, de exemplu în Australia, India și Africa de Sud sau Franța, se arată pe Ro-Vaccinare.

Conform postării, Ministerul Sănătății din România a respins afirmațiile privind apa cu lămâie și coronavirus în martie 2020. „Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecția cu coronavirus”, spune un text postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății în 12 martie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut același lucru pe pagina dedicată Covid-19 numită „Fapt sau ficțiune”: „Nu există dovezi științifice că lămâia /curcuma previne Covid-19. Cu toate acestea, în general, OMS recomandă consumul de fructe și legume adecvate ca parte a unei diete sănătoase”.

Mesajul integral aici: 

"O altă bazaconie, păcăleală veche, dar cu peste o sută de mii de distribuiri: apa cu lămâie poate proteja împotriva Covid-19.

Un text în care se afirmă că apa caldă cu lămâie protejează împotriva noului coronavirus a fost distribuit de peste o sută de mii de ori pe Facebook. Cu toate acestea, afirmația este falsă: experții au declarat pentru AFP că nu există dovezi că acest lucru este eficient în prevenirea bolii și că a practica o igienă bună este cel mai bun mod de a rămâne sănătos. Autoritățile locale și internaționale de sănătate au insistat, de asemenea, de la începutul pandemiei, că apa cu lămâie nu vindecă o infecție virală.

O imagine care conține doar text care susține că consumul de apă caldă cu lămâie protejează împotriva „acestui virus” a fost distribuită de peste 103,000 de ori pe Facebook.

Aceste tipuri de afirmații false au apărut în întreaga lume când a izbucnit pandemia în martie 2020 și au fost demontate de AFP în diferite limbi, inclusiv franceză sau engleză.

Versiunea românească a acestei „păcăleli” vechi pare a fi o traducere aproape directă a celorlalte care au apărut în urmă cu un an și au fost demontate, de exemplu în Australia, India și Africa de Sud sau Franța.

Nicio autoritate oficială nu recomandă apă cu lămâie

Ministerul Sănătății din România a respins afirmațiile privind apa cu lămâie și coronavirus în martie 2020. „Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecția cu coronavirus”, spune un text postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății în 12 martie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) face același lucru pe pagina dedicată Covid-19 numită „Fapt sau ficțiune”. „Nu există dovezi științifice că lămâia / curcuma previne Covid-19. Cu toate acestea, în general, OMS recomandă consumul de fructe și legume adecvate ca parte a unei diete sănătoase”.

Fiecare se poate implica. Raportați informațiile false. Cele mai virale pot fi semnalate la agenția care se ocupă de fact-checking în România: https://verificat.afp.com/contact sau prin e-mail: verificat@afp.com. 

PS: Cea mai la îndemână soluție rămâne vaccinarea. 

Sursa: AFP"

„Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 NU fac HIV”

Pe de altă parte, Raed Arafat avertizează că o altă dezinformare gravă circulă în mediul online, aceea că persoanele care s-au vaccinat împotriva coronavirusului fac HIV.

O dezinformare extrem de gravă care circulă în ultima vreme este aceea că persoanele vaccinate împotriva COVID-19 fac virusul HIV, a atras atenția joi, într-o conferință de presă, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

"Atenţie foarte mare la cine crede astfel de bazaconii, pentru că este o dezinformare extrem de gravă şi care nu are absolut nicio bază ştiinţifică", a subliniat șeful DSU.

"Este o chestie făcută numai că să sperie oamenii ca să nu se vaccineze. Sunt doar modalități de a speria populația", mai spune Raed Arafat, care îi îndeamnă pe oameni să se delimiteze de astfel de informații și să nu le răspândească.

Foto shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies