Avem de-a face cu trei tipuri de vaccin, în funcție de nivelul de apărare al acestuia: vaccin care oferă protecţia completă împotriva infecţiei şi a transmiterii; vaccin care oferă protecţie împotriva bolilor grave şi a transmiterii; vaccin care protejează doar împotriva cazurilor grave.
Rustom Antia, profesor de biologie la Universitatea Emory, care studiază răspunsurile imunitare, a explicat în articolul citat că eficacitatea vaccinului depinde de amploarea răspunsului imunitar pe care îl induce serul, de rapiditatea cu care dispar anticorpii rezultaţi, de capacitatea virusului de a suferi mutații și de locul în care este localizată infecția. Fiecare virus are propriile caracteristici, astfel că și vaccinurile vin cu caracteristicile necesare luptei cu virusul pentru care sunt create.
Vaccinul împotriva rujeolei ne protejează pe viaţă, cel împotriva varicelei durează 10-20 de ani, iar cel anti-tetanos aproximativ 10 ani. De partea cealaltă, vaccinul anti-COVID are o eficiență de 6 luni. imunizările împotriva varicelei protejează timp de 10 până la 20 de ani, iar vaccinurile împotriva tetanosului durează un deceniu sau mai mult.
Desigur, în cazul SARS-CoV-2, fiind un virus nou apărut și doar parțial cunoscut, vaccinurile vor suferi modificări și vor fi perfecționate pe măsură ce vor fi descoperite noi detalii privind acest virus. Potrivit cercetătorilor de la Imperial College London, următoarea generaţie de vaccinuri s-ar putea concentra, de asemenea, pe creşterea imunităţii la nivelul suprafeţelor umede ale nasului şi plămânilor, deci ar putea fi mult mai eficiente împotriva coronavirusului.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: