Cum deosebim COVID-19 de răceală sau gripă


Infecția cu SARS-CoV-2 începe să se manifeste la fel ca răceala sau gripa, fapt care induce indivizii în eroare.

Sursă foto: Shutterstock

CNN a stat de vorbă cu dr. Abdul El-Sayed, epidemiolog şi fost director executiv al Departamentului de Sănătate din Detroit, Statele Unite ale Americii, care a oferit câteva explicații privind simptomele acestor trei afecțiuni.

Atât răceala, cât și gripa sau COVID-19 debutează în cele mai multe dintre cazuri cu dureri în gât, nas înfundat și dureri musculare. Dr. Abdul El-Sayed a luat drept exemplu infecțiile cu varianta Omicron, pentru a explica cum putem deosebi cele trei afecțiuni.

Rata cazurilor de Covid-19 a crescut pe măsură ce varianta Omicron s-a răspândit, dar numărul de spitalizări pare să rămână relativ scăzut. Pentru persoanele vaccinate, dovezile sugerează că infecția cu această variantă pare mai puțin probabil să fie severă.

„Lucrul important de reținut este că un vaccin este un semnal de alarmă pentru sistemul tău imunitar. Așadar, capacitatea sa de a identifica, ținti și distruge viruși este mult mai mare de fiecare dată când ne este administrată o doză de vaccin. Este normal ca simptomele COVID-19 să fie mai ușoare în cazul celor vaccinați”, a explicat epidemiologul.

Totuși, chiar dacă simptomele sunt ușoare, este necesar ca în această perioadă în care e confruntăm cu trei afecțiuni cu debut asemănător, să luăm în serios orice semnal al organismului și să ne testăm. Chiar dacă pe noi nu ne afectează atât de tare boala, trebuie să fim siguri de tipul ei, astfel încât să nu îi punem în pericol și pe cei din jurul nostru.

Atât COVID-19, cât și gripa provoacă adesea simptome precum febră, oboseală, dureri musculare, dureri în gât, dificultăți de respirație și vărsături sau diaree, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

Infecția cu SARS-CoV-2 poate fi distinsă, totuși, prin durerea de cap și tusea seacă. Pierderea gustului și a mirosului, care au fost cel mai mare semn de avertizare al unei infecții cu Covid-19, este încă un simptom posibil, deși este mai puțin răspândită acum decât a fost cu alte variante, a spus El-Sayed.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies