O scrisoare publicată în New England Journal of Medicine și semnată de un grup internațional format din 17 experți lideri în domeniul diabetului implicați în proiectul CoviDiab Registry, arată faptul că COVID-19 nu este un risc doar pentru persoanele cu diabet – ci poate provoca, de fapt, diabet.
Observațiile clinice de până acum arată o relație bidirecțională între COVID-19 și diabet. Pe de o parte, diabetul este asociat cu un risc crescut de gravitate COVID-19 și mortalitate. Între 20 și 30% dintre pacienții care au murit cu COVID-19 au fost raportați să aibă diabet. Pe de altă parte, la persoanele cu COVID-19 s-a observat un debut al diabetului.
Încă nu se știe cum SARS-Cov-2, virusul care provoacă COVID-19, afectează diabetul. Cercetările anterioare au arătat că ACE-2, proteina care se leagă de SARS-Cov-2, care permite virusului să intre în celulele umane, nu se găsește numai în plămâni, ci și în organe și țesuturi implicate în metabolismul glucozei, cum ar fi pancreasul, intestinul subțire, țesutul adipos, ficatul și rinichiul.
Cercetătorii consideră că, prin intrarea acestor țesuturi, virusul poate provoca disfuncții multiple și complexe ale metabolismului glucozei. De asemenea, se știe de mulți ani că infecțiile cu virus pot precipita diabetul de tip 1.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Doctor de bine - Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central