Probele biologice al pacienților arată:
• Limfopenie
• Creștere: feritină, CRP, ALAT, ASAT
Cum le traducem?
Limfopenie înseamnă este un dezechilibru în care nivelul de limfocite în sânge este anormal de scăzut. Limfocitele sunt celule albe din sânge cu funcții importante în sistemul imunitar. Hemograma arată un număr de limfocite mai mic decât cel corespunzător intervalului de referință al vârstei (de exemplu: sub 1,0 x 10(9)/L la un adult). Limfopenia cauzată de infecții tinde să se rezolve de la sine, odată ce infecția s-a vindecat.
• Cea mai frecventă cauză a limfopeniei temporare este o infecție – spre exemplu viroza respiratorie
• Limfopenia este asociată cu utilizarea de cortocosteroizi
• Limfopenia este un rezultat temporar frecvent al mai multor tipuri de chimioterapie
Feritina crește. Fierul intracelular este depozitat în doi compuşi, numiți feritină şi hemosiderină.
Proteina C reactivă (CRP):
• Este o proteină produsă de ficat, prezentă în sânge, atunci când în organism există o inflamație acută.
• CRP este un marker sensibil al inflamației generale și este folosit pentru a urmări progresul afecțiunilor inflamatorii cronice, cum ar fi artrita reumatoidă, vasculita sau boli inflamatorii intestinale.
• În infecțiile acute, proteina C reactivă (CRP) crește mai repede decât VSH-ul, dar revine la valori normale într-un interval de timp mai scurt.
Cresc transaminazele:
TGO (ASAT/AST) și TGP (ALAT/ALT) sunt analizele uzuale, care pot arata o suferință a ficatului. Celulele ficatului se sparg și, din ele, curg în sânge, în cantitate mare și anormala, enzimele conținute. În acest moment, se văd modificări în testele uzuale de sânge. Transaminazele se găsesc în mod normal în ficat și, în ordine descrescătoare a concentrației, în rinichi, miocard, mușchi scheletici și pancreas. Creșterile cele mai mari ale valorilor au fost decelate în cazul hepatitelor acute virale și toxice.
Vezi aici documentul de la Spitalul clinic de boli infecțioase și tropicale Dr. Victor Babeș.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Vezi și: Dr. Mihail Pautov, despre transmiterea coronavirusului prin relații intime