Cei cu gripă și COVID-19 în același timp au risc de deces de 2,4 ori mai mare față de cei care au doar COVID


Adulții spitalizați care au Covid-19 și gripă în același timp prezintă un risc mult mai mare de îmbolnăvire severă și de deces în comparație cu pacienții care au doar Covid-19 sau împreună cu alte virusuri, arată un nou studiu, citat de News-Medical.

Sursă foto: Unsplash

Astfel, pacienții cu infecție cu SARS-CoV-2, cea care determină Covid-19, și cu virusuri gripale au fost de peste patru ori mai predispuși să aibă nevoie de asistență ventilatorie și de 2,4 ori mai predispuși să moară decât dacă ar fi avut doar Covid-19.

Cercetătorii spun că descoperirile arată că este nevoie de o mai mare testare antigripală a pacienților cu Covid-19 în spital și subliniază importanța vaccinării complete atât împotriva Covid-19, cât și împotriva gripei.

Echipa de la Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Liverpool, Universitatea din Leiden și Imperial College din Londra, a făcut aceste constatări în cadrul unui studiu efectuat pe mai mult de 305.000 de pacienți spitalizați cu Covid-19.

Cercetarea - realizată în cadrul Consorțiului internațional de caracterizare clinică a coronavirusurilor din cadrul Consorțiului internațional pentru infecții respiratorii acute severe și infecții emergente (ISARIC) - este cel mai amplu studiu realizat vreodată pe persoane cu Covid-19 și alte virusuri respiratorii endemice.

Echipa a analizat datele adulților care au fost spitalizați cu Covid-19 în Marea Britanie între 6 februarie 2020 și 8 decembrie 2021.

Rezultatele testelor pentru coinfecțiile virale respiratorii au fost înregistrate pentru 6965 de pacienți cu Covid-19. Aproximativ 227 dintre aceștia aveau și virusul gripal, iar aceștia au avut rezultate semnificativ mai severe.

Sursă foto: Unsplash

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies