Astfel, pe pagina RO Vaccinare au fost explicați pașii pe care trebuie să îi urmăm în aceste două situații.
În primul rând, trebuie să identificăm care sunt factorii de risc în infecția cu SARS-CoV-2: boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, diabet zaharat, insuficiență renală cronică, imunodepresii, heptopatii cronice, vârsta peste 65 de ani.
Persoanele pozitive care prezintă simptome ușoare și cel mult un factor de risc vor merge la medicul de familie și vor fi plasate în izolare la domiciliu timp de 5 zile în cazul celor vaccinați sau 7 zile în cazul celor neimunizați. De asemenea, aceste persoane vor primi concediu medical de la medicul de familie.
În cazul în care persoana prezintă simptome ușoare sau medii și doi sau mai mulți factori de risc, ea va merge la centrul de evaluare și va fi plasată în izolare la domiciliu timp de 5 zile în cazul celor vaccinați sau 7 zile în cazul celor neimunizați. De asemenea, aceste persoane vor primi concediu medical de la medicul de familie.
În cazul pacienților cu simptome severe, indiferent de factorii de risc, soluția este prezentarea la spital, izolarea în spital până la însănătoșire, cu acordarea concediului medical de către medicul curant.
În situația în care o persoană intră în contact direct cu o persoană infectată și nu a avut COVID în ultimele 90 de zile, va contacta DSP. DSP va trimite decizia la medicul de familie, care va plasa persoana în carantină la domiciliu timp de 5 zile, cu acordarea concediului medical. În cazul în care apar simptome COVID (febră, tuse, oboseală, pierdere gust și miros, dureri în gât, de cap sau musculare) persoana trebui să sune medicul de familie sau să apeleze call-center-ul DSP. Se va deplasa la centrul de recoltare cu mijloace proprii de transport sau va apela 112 dacă simptomele sunt grave.
Sursă foto: Shutterstock
Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro: