Ce este o infecție cronică?


De ce durează mult recuperarea după COVID-19? Milioane de oameni se recuperează după COVID-19. Milioane își pun întrebarea: SARS COV-2 se poate ascunde în organism, după infecția acută? Este o infecție cronică sau persistentă? Iată ce se știe la nivel mondial până acum:


Ce este o infecție virală cronică sau persistentă?

O infecție cronică sau persistentă continuă luni sau chiar ani, timp în care virusul este produs continuu. În multe cazuri însă la nivel scăzut. Frecvent, aceste infecții apar într-un așa-numit site imunitar privilegiat. Ce este un site imunitar privilegiat?

Există câteva locuri din organism mai puțin accesibile sistemului imunitar. Aceste locuri sunt mai greu de … sterilizat. Vorbim despre sistemul nervos central, testicule și ochi (tot structură nervoasă).

Se crede că sistemul nervos se ține departe de … sistemul imunitar, ca să nu fie lezat de inflamația care rezultă când armatele de apărare combat o infecție. Un site imunitar privilegiat (creier, testicul, ochi) nu numai că este greu accesibil sistemului imunitar, dar limitează și proteinele care cresc inflamația. Inflamația ajută la distrugerea unui agent infecțios.

Dacă nu apare în ochi, creier ori testicule, pentru că aceste organe se protejează cu orice preț, inflamația este limitată, dar și agentul infecțios…. rezistă.

Virusurile herpetice, cele mai frecvente infecții virale latente

O infecție virală latentă apare atunci când virusul este prezent într-o celulă infectată, dar este inactiv și nu se înmulțește. Într-o infecție latentă, întregul genom viral (informația lui genetică) este prezent.

Și infecția poate deveni, din nou, activă. Virusul latent se poate integra în genomul uman (de exemplu HIV) sau rezistă în nucleu, ca o piesă de ADN auto-replicantă. Varicela este un exemplu bun de infecție latentă.

După ce sistemul imunitar invinge virusul, acesta rămâne în ganglionii limfatici și, peste ani sau zeci de ani, se poate reactiva sub formă de herpes Zoster. A fi infectat cu un virus capabil să producă o infecție latentă înseamnă să fii infectat tot restul vieții.

Virusurile herpetice cele mai frecvente infecții virale latente. Virusurile herpetice au materialul genetic codificat de ADN (și nu de ARN, cum este noul coronavirus). Virusurile herpetice includ:

herpes simplex 1 (provoacă herpes oral)

herpes simplex 2 (provoacă herpes genital)

varicela

După apariția infecției latente, pot apărea și alte virusuri herpetice – virusul Epstein Barr și citomegalovirusul –  la persoanele imunodeficiente.

Retrovirusurile sunt o altă familie comună de virusuri care determină latență, printr-un mecanism diferit însă de virusurile herpetice. Retrovirusurile (de exemplu HIV) introduc o copie a genomului lor în ADN-ul uman.

Acolo, virusul poate exista într-o stare latentă la nesfârșit , deoarece genomul virusului este copiat de fiecare dată când o celulă umană se divide (și ADN-ul, adică informația ei genetică, se replică)

Virusurile care determină latență sunt dificil ori imposibil de eradicat de către sistemul imunitar. De ce? În timpul infecâieie virale latente, există o producție redusă de proteine virale în celula infectată. Cum traducem această informație?  Infecția este invizibilă pentru sistemul imunitar.

Virusul Ebola este diferit de SARS-C0V-2, dar servește drept exemplu de persistență virală. La unii indivizi, virusul Ebola supraviețuiește în site-urile imune privilegiate luni după terminarea bolii acute.

Supraviețuitorii Ebola aveau  infecții persistente în testicule, ochi, placentă și sistemul nervos central. De acees, OMS recomandă supraviețuitorilor Ebola de sex masculin să fie testați pentru virus la fiecare trei luni. De asemenea, OMS recomandă cuplurilor să nu aibă relații intime fără prezervativ timp de 12 luni după recuperare.

Se transmite SARS-CoV-2  prin spermă?

De ce durează mult recuperare după COVID-19? Într-un studiu redus, noul coronavirus a fost detectat în spermă la 15% dintre pacienți în timpul infecției active și la puțin mai puțin de 10% dintre pacienții care s-au recuperat.

În acest studiu, a fost detectat ARN-ul viral. Nu se știe însă dacă ARN-ul viral (informația genetică a virusului) din spermă provine de la un virus care mai are capacitate infecțioasă.

De ce simptomele COVID-19 durează multe luni? 

De ce durează mult recuperare după COVID-19? Recuperarea după COVID-19 este întârziată sau incompletă la mulți pacienți. Pare puțin probabil ca aceste simptome să fie cauzate de persistența infecției virale, deoarece simptomele nu provin din site-uri privilegiate imun (sistem nervos central, ochi, testicule).

Dar unde ar mai putea persista noul coronavirus după terminarea fazei acute COVID-19? Se știe până acum că rezistă în intestine, sânge, căile respiratorii și placentă.

În sânge, este prezent peste o  lună  după infecția acută. E o dovadă în plus care sugerează că SARS-CoV-2 poate infecta site-uri privilegiate imun și, de aici, poate duce la infecții cronice persistente,  dar nu latente.

Pentru că nu știm mai mult până acum, singura recomandare este să fii prudent, să porți mască și să nu te infectezi. 

Sursă foto: Shutterstock

Vezi și: Doctor de bine - Cum pot fi tratați copiii cu diverse afecțiuni ale sistemului nervos central

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies