Cât de eficient este vaccinul AstraZeneca împotriva noilor tulpini de coronavirus


Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea „Babeș Bolyai”, din Cluj-Napoca, răspunde pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății la întrebări frecvente legate de vaccinurile anti-COVID.

Sursă foto: Shutterstock

Acesta a vorbit în ultimul clip publicat despre eficacitatea vaccinului AstraZeneca pentru noile tulpini de coronavirus.

Potrivit lui Răzvan Cherecheș, eficacitatea vaccinului AstraZeneca este extrem de scăzută împotriva variantei din Africa de Sud, potrivit celor mai recente studii.

„Depinde de tipul de tulpină. Pe tulpina B 117 din Marea Britanie vaccinul AstraZeneca are eficacitate bună și atacă în mod eficient virusul. Pe tulpina B 1352 din Africa de Sud, studiile preliminare arată că eficacitatea este extrem de redusă.

Avem un singur studiu din Africa de Sud pe 2.000 de persoane cu vârsta medie de 31 de ani, adică persoane tinere, și care a arătat că vaccinul AstraZeneca oferă o protecție minimă la simptome ușoare și moderate.

Studiul nu a realizat protecție la simptome severe, spitalizare sau deces. Până în acest moment, studiul nu este încă publicat definitiv, ci sunt doar date preliminare”, a explicat Răzvan Cherecheș.

Din păcate, studiile au arătat că nici vaccinurile Pfizer și Moderna nu prezintă un răspuns suficient de puternic împotriva tulpinei sud-africane.

Cu toate acestea, profesorul transmite că toate vaccinurile oferă o protecție crescută împotriva formelor severe de COVID-19.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies