Agenția Europeană pentru Medicamente: Nu există suficiente dovezi pentru a recomanda a doua doză de booster împotriva COVID-19


Încă nu există suficiente dovezi care să justifice administrarea de rapeluri suplimentare pentru COVID-19, potrivit șefului Autorității Medicale Europene (EMA), Marco Cavaleri, chiar dacă BioNTech Pfizer a solicitat deja autorizația pentru vaccinuri suplimentare în SUA.

Sursă foto: Pixabay

Europa are o rată de vaccinare ridicată, peste 70% dintre europeni finalizând vaccinarea primară și jumătate primind o doză de rapel. Dar când vine vorba de doze de rapel suplimentare, EMA și-a menținut punctul de vedere emis în ianuarie, potrivit Euractiv.

"Ați văzut declarații din partea unor dezvoltatori de vaccinuri pentru a sublinia necesitatea unei a doua doze de rapel. Vreau să reiterez faptul că, din punct de vedere al reglementării, nu există încă suficiente dovezi, nici din studiile clinice, nici din dovezile din lumea reală, care să susțină recomandarea noastră privind necesitatea unei a doua injecții de rapel în populația generală", a spus Cavaleri, șeful departamentului de amenințări biologice la adresa sănătății și strategie pentru vaccinuri din cadrul EMA.

Având în vedere că Israelul este lider în ceea ce privește ratele de vaccinare și a fost prima țară care a început să administreze a doua doză de rapel la sfârșitul lunii decembrie 2021, toate autoritățile de reglementare în domeniul medicinei și oamenii de știință urmăresc evoluțiile.

Datele israeliene arată că o a doua doză de rapel la lucrătorii din domeniul sănătății a restabilit nivelurile de anticorpi la cele observate după prima injecție de rapel, a spus Cavaleri. 

"Nu vedem cu adevărat o creștere, dar vedem o restabilire a nivelului de anticorpi", a spus el, adăugând că "prevenirea infecției a fost mai degrabă limitată". Din această cauză, Cavaleri a subliniat că s-ar putea să nu existe "un mare beneficiu al administrării unui al doilea vaccin de rapel în acest moment" pentru adulții tineri.

Sursă foto: Pizabay

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies