9 din 10 contacți ai persoanelor infectate cu noua tulpină de SARS-CoV-2 în România, pozitivi la testarea PCR


Două noi cazuri de infecție cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 au fost identificate în România la sfârșitul săptămânii trecute, a informat Ministerul Sănătății.

Sursă foto: Shutterstock

Tulpina nouă de SARS-CoV-2, descoperită prima dată în Marea Britanie și denumită varianta B.1.1.7, considerată a fi mai contagioasă, dovedește acest lucru și în România.

Ministerul Sănătății a transmis că 9 din 10 contacți ai persoanelor infectate cu noua tulpină au ieșit pozitivi la testarea RT-PCR. Unul dintre pacienții infectați cu varianta B.1.1.7 lucrează la o școală din București, acolo unde patru colegi au fost deja confirmați cu COVID.

Potrivit Ministerului Sănătății, în 22 ianuarie au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele patru confirmate și șase contacți direcți ai acestora).

„Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile. Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate”, transmite Ministerul Sănătății.

„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății a reamintit în informarea citată care sunt măsurile de protecție pe care trebuie să le urmeze în continuare toate persoanele, pentru a evita infectarea cu SARS-CoV-2 sau noua varianta a acestuia: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat.

Sursă foto: Shutterstock


 

Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies