Premieră medicală: Medicentrum găzduiește prima Clinică Virtuală a Memoriei din România


București, 1 iulie 2020: Medicentrum, platforma de evaluare medicală la distanță înființată de dr. Horațiu Ioani, găzduiește prima Clinică a Memoriei care funcționează exclusiv online și aduce numeroase noutăți în abordarea problemelor medicale. 


Această clinică se adresează pacienților cu vârste de peste 40 de ani care se confruntă cu probleme de memorie și au nevoie de investigații și de evaluări pentru a afla cauza acestor probleme, ca mai apoi să fie diagnosticați și să primească tratamentul adecvat. 

Clinica Memoriei este condusă și organizată de dr. Liana Rada Borza după modelul Clinicilor de Memorie din cadrul NHS England în care a lucrat pe post de Consultant în Gerontopsihiatrie. Din echipă face parte și psiholog clinician dr. George Macarie. Totodată, Clinica Memoriei colaborează cu neurologi, cardiologi, geriatri, neurochirurgi și alți specialiști, de pe platforma Medicentrum și nu numai, care, individual și împreună, înțeleg și tratează problema fiecărui pacient, după nevoi. 
 
„La Clinica Memoriei ar trebui să apeleze o persoană care constată că începe să uite, că experimentează diverse probleme cu memoria sau când cei din jur o îndreaptă către noi pentru că remarcă genul acesta de probleme. O astfel de clinică este soluția ideală pentru pacientul cu tulburări de memorie pentru a nu mai fi nevoit să treacă pe la spitalul de psihiatrie, deci se înlătură stresul unei astfel de experiențe, frustrarea că este bolnav psihic, dar și stigma socială”, explică dr. Liana Rada Borza. 
 
„Platformele de telemedicină au puterea de a face medicina mai eficientă şi mai accesibilă. Psihiatria e una dintre ramurile medicale cele mai potrivite pentru telemedicină. Înainte de a alerga pe la spitale, de a fi jenat să stai la coadă la psihiatru, poate vrei să iei în considerare să vorbeşti cu specialistul online, din confortul propriei locuinţe, fără timp pierdut. Clinica Memoriei oferă această posibilitate și sper că prin acest serviciu dezvoltat acum în premieră în România, mult mai mulți pacienți vor fi determinați să nu mai amâne consultul la psihiatru”, a precizat dr. Horațiu Ioani, fondator Medicentrum.
 
Modul de lucru, după o evaluare inițială online care are prețul de 250 lei, presupune și o întâlnire virtuală a medicului cu pacientul și cu familia acestuia pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului. Aceste întâlniri sunt urmate de monitorizare și de suport postdiagnostic. 
 
Accesibilitatea online face clinica o opțiune ideală atât pentru persoanele din toate colțurile țării, cât și pentru cele din diaspora. O noutate pe care o aduce acest concept inițiat de dr. Liana Rada Borza este psihoeducația, întrucât pacienții și familiile lor vor fi informați și consiliați despre boală și despre modul său de manifestare. În plus, vor fi organizate grupuri de suport și va fi folosită terapia de stimulare cognitivă, practică des întâlnită în Marea Britanie, dar mai puțin în România. 
 
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat demența o prioritate a sănătății publice. Conform OMS, în lume există peste 50 de milioane de persoane diagnosticate cu demență în acest moment, dintre care 60-70% suferă de Alzheimer, cea mai răspândită formă a bolii. Anual, încă 10 milioane de persoane sunt diagnosticate cu această boală. Pacienților le sunt afectate memoria, judecata, gândirea, înțelegerea, capacitățile de calcul, de învățare și de orientare. Este cel mai important motiv pentru care adulții devin dependenți de alții pentru îngrijire. Astfel, diagnosticul afectează din punct de vedere fizic, social, psihologic și economic atât persoanele diagnosticate, cât și familiile lor, dar și societatea, în general. 
 
 
Despre Medicentrum

Medicentrum este singura platformă creată de medici pentru pacienți și este foarte ușor de folosit: medicii își creează cont și sunt validați, iar pacienții trebuie doar să completeze un formular. În acest moment, Medicentrum aduce împreună peste 250 de medici care acoperă toate specializările. 
Mai multe informații, pe site-ul oficial: medicentrum.ro
 
Dr. Horațiu Ioani, fondatorul platformei Medicentrum, este medic neurochirurg și are o experiență de 3 ani în telemedicină. El a lucrat 7 ani în Marea Britanie și s-a întors în România pentru a profesa și cu dorința de ajuta la schimbarea în bine a sistemului medical. 
 
Dr. Liana Rada Borza, inițiator al Clinicii Memoriei, este cadru universitar la Centrul de Psihiatrie al Imperial College London, expert independent al Comisiei Europene Bruxelles și asociat al platformei de telepsihiatrie Psychiatry - UK, Marea Britanie.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce avem nevoie de antiinflamatoare într-o banală răceală. Explicațiile medicilor
Motivele pentru care nu ar trebui să combinăm paracetamolul și ibuprofenul. Explicațiile...
Mămăliga, alternativa la paste, pâine sau orez. Beneficiile acestui aliment
Vitamina D, un hormon vital produs de sistemul imunitar în timpul infecțiilor
Alimentele favorite pot deveni aliate sau dușmani: cartofii fierți și prăjiți,...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 3 decembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies