Tot ce trebuie să știi despre difterie: cauze, simptome, transmitere, complicații și tratament


Difteria a reapărut în țara noastră după 34 de ani. Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viață, cu vaccinul inclus în Programul Național.


Ce este difteria?

Difteria este o boală gravă cauzată de bacteria Corynebacterium diphtheriae (în unele cazuri și de Corynebacterium ulcerans) care colonizează mucoasa gâtului și a căilor respiratorii superioare și care poate produce o toxină ce afectează alte organe.

Boala a fost numită astfel de către medicul francez Pierre Fidele Bretonneau care a preluat termenul din limba greacă – diphtera = suluri de piele. Numele a fost dat după pseudomembranele difterice care apar pe mucoasele distruse de boală.

Difteria afectează persoanele neimune antidifteric de orice vârstă.

Care sunt simptomele difteriei?

Persoanele infectate cu bacterii difterice pot avea simptome sau nu, dar sunt purtătoare ale acestor bacterii și pot infecta alte persoane.

Majoritatea persoanelor cu difterie vor avea o infecție a căilor respiratorii, cu dureri în gât și febră mică, în primele zile ale bolii. În cazurile ușoare de boală nu vor apărea alte simptome.

Dacă boala este mai gravă, se va forma o membrană densă, fie local, de exemplu numai pe amigdale sau faringe, fie pe o arie extinsă a căilor respiratorii ale pacientului. În cazurile mai grave, gâtul pacientului se poate umfla foarte tare, căpătând un aspect de „gât de taur”.

Difteria poate cauza apariția unor ulcerații pe piele, leziuni acoperite de o membrană gri care nu se vindecă. Acestea sunt mai frecvente în rândul persoanelor sărace, al persoanelor fără adăpost sau al consumatorilor de droguri.

Manifestări clinice:

  1. Febră
  2. Durere de gât și răgușeală
  3. Ganglioni limfatici inflamați
  4. Aparitia unei membrane groase de culoare alb-gri în partea din spate a gâtului
  5. Rinoree
  6. Durere de cap
  7. Iritabilitate
  8. Slăbiciune
  9. Difteria cutanată poate provoca blistere cu puroi, piele roșie, dureroasă, ulcerație

Factori favorizanți

  • spitalizarea prelungită
  • imunodepresia
  • terapia antimicrobiană anterioară
  • colectivele de copii
  • scăderea imunității populației lunile reci din an
  • procesele migratorii ale populației

Care sunt complicațiile difteriei?

Chiar și cu tratament, aproximativ 1 din 10 pacienți cu difterie respiratorie moare. Cea mai frecventă cauză a decesului la persoanele cu difterie o reprezintă afectarea cardiacă. În difterie se pot, de asemenea, elibera toxine în sistemul circulator și în țesuturi. Acest lucru poate duce la leziuni extinse ale organelor. Pot apărea, de asemenea, complicații care afectează inima și complicații neurologice, cum ar fi paralizia.

Cum se transmite difteria?

Bacteria difterică se transmite prin picături respiratorii, de la persoane infectate, în special prin tuse sau strănut. Dacă boala afectează pielea, ea se poate transmite prin contactul cu plăgile sau leziunile unei persoane infectate.

Persoanele cu difterie netratată pot fi contagioase până la patru săptămâni, iar persoanele purtătoare ale bacteriilor difterice pot fi contagioase o perioadă și mai îndelungată, chiar dacă nu au niciun fel de simptome.

Difteria cutanată

Forma cutanată a bolii (care afectează pielea) se observă mai ales în rândul persoanelor sărace, al persoanelor fără adăpost sau al consumatorilor de droguri. Printre factorii de risc pentru difterie se numără și călătoriile, contactul direct cu bovine și consumul de produse lactate crude.

Cine este expus riscului de difterie?

Persoanele nevaccinate care au intrat în contact direct cu o persoană infectată sunt expuse riscului de difterie.

Cum poate fi prevenită difteria?

Există un vaccin eficient împotriva difteriei, iar vaccinarea în masă a redus drastic numărul de cazuri în Europa și la nivel global. Vaccinarea împotriva difteriei face parte din programele de vaccinare de rutină, iar vaccinul se administrează în combinație cu vaccinuri împotriva altor boli. Totuși, numărul de cazuri de difterie poate crește, din nou, dacă scade nivelul de acoperire vaccinală.

Cum se tratează difteria?

Difteria poate fi tratată cu antitoxina difterică și cu antibiotice. Persoanele care locuiesc împreună cu bolnavi de difterie pot primi un tratament preventiv cu antibiotice.

Vaccinarea este o măsură înalt eficientă de prevenţie a difteriei, reduce răspândirea acestei maladii şi numărul cazurilor de complicaţii grave, decese.  OMS recomandă o vaccinare primară cu seria de 3 doze vaccinale de toxoid difteric, urmată de doza de rapel.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Importanța dinților pentru aspectul tânăr al feței. Cum influențează resorbția...
Auzul slăbit poate fi cauzat de polipi. Importanța operației în rândul copiilor
Hipertensiunea arterială nu doare, dar netratată poate duce la accident vascular...
Tiroida și kilogramele în plus. Legătura dintre greutate și sănătatea glandei,...
Cancerul de col uterin, o maladie care nu ar trebui să existe. Apare într-un an,...
Chirurgia dentară a ajuns la un alt nivel. În loc de clasica operație se fac incizii...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies