Semnele precoce ale cancerului de sân ar putea fi observate în laptele matern 


Semnele de avertizare timpurie ale cancerului de sân ar putea fi detectate în laptele matern, au descoperit oamenii de știință.


Acest lucru ar putea ajuta la diagnosticarea femeilor la o vârstă mai fragedă, în condițiile în care programele de screening sunt oferite doar celor cu vârsta de peste 40 de ani.

Pentru studiu, au fost obținute probe de lapte matern de la trei femei diagnosticate cu cancer de sân și de la trei femei fără cancer. 

Proteinele din laptele matern au fost comparate între femei, iar 23 s-au dovedit a fi diferite la cele cu cancer. Cercetătorul principal a susținut, de asemenea, că acest set de proteine ar putea fi observat și în probele de sânge.

Acest lucru ar putea duce la un test de sânge pentru a detecta schimbările de proteine - și, prin urmare, pentru a detecta cancerul de sân la femeile de toate vârstele.

Danielle Whitham, doctorandă la Universitatea Clarkson din New York, a declarat: "Dacă studiile noastre viitoare vor avea succes, ar putea schimba modul în care femeile sunt monitorizate pentru cancerul de sân și ar putea ajuta la un diagnostic mai devreme. Acest lucru ar putea duce chiar la o rată de supraviețuire mai mare la femei. Deși mamografiile sunt un instrument util pentru depistarea precoce a cancerului de sân, acestea nu sunt recomandate de obicei femeilor cu risc scăzut sub 40 de ani.  Deoarece biomarkerii pe care i-am găsit în laptele matern sunt, de asemenea, detectabili în serul de sânge, depistarea ar putea fi potențial realizată la femeile de orice vârstă, folosind sânge sau lapte matern."

Toate pacientele care au participat la studiu aveau carcinom ductal invaziv (IDC), unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer de sân.  Cu toate acestea, cercetătorii spun că abordarea lor ar putea fi folosită pentru a identifica biomarkeri pentru alte tipuri de cancer de sân.

Aproape 56.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer de sân în Marea Britanie în fiecare an, iar 11.500 mor. Aproximativ 1.500 dintre acestea sunt la femei cu vârsta sub 40 de ani, arată statisticile Cancer Research.

Femeile sunt invitate pentru prima dată la o mamografie între 50 și 53 de ani și, ulterior, la fiecare trei ani până la vârsta de 71 de ani.  Orice persoană care prezintă simptome ale bolii, inclusiv un nodul sau o modificare la nivelul sânilor sau al mameloanelor, ar trebui să se prezinte imediat la medicul de familie.

Echipa de la Universitatea Clarkson intenționează să își extindă studiul pentru a include mai multe femei pentru a-și consolida concluziile.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies