S-a trezit cu un semn ciudat pe unghie și a crezut că s-a lovit, dar după un an a fost diagnosticată cu cancer


Dacă observi o schimbare cât de mică la aspectul unghiilor ar fi bine să mergi de urgență la medic pentru a investiga cauza. În caz contrar, riști să pățești ca o femeie de 40 de ani care a crezut că s-a lovit la o unghie pe care îi apăruse o dungă fină maronie, dar care de fapt avea melanom subunghial, o formă rară de cancer care a lăsat-o fără un deget.


Primul semn a apărut în aprilie 2020, când Elizabeth Misslebrook a și mers la medicul dermatolog pentru indepartarea chirurgicala a unghiei și analize. Verdictul nu a fost concludent, iar doctorul a sfătuit-o să nu intre în panică.

Când unghia a crescut la loc, femeia a observat că dunga era tot acolo, de data aceasta chiar mai închisă la culoare și mai lată. I s-a făcut o nouă biopsie și diagnosticul a fost unul greu de digerat: melanom subunghial. Medicii au sfătuit-o atunci să fie de acord cu amputarea unei părți a degetului afectat, dat fiind că tumoarea apăruse de două ori în același loc, în interval de un an. Flautistă, Elizabeth a avut nevoie de puțin timp pentru a lua decizia, însă în cele din urmă a acceptat intervenția, de teamă că situația se va agrava dacă nu ia pe loc o măsură radicală: „Pigmentarea se întinsese până la pielea de la baza unghiei și m-am gândit că poate fi ceva sinistru. Am fost supărată când mi-au spus că vor trebui să îmi amputeze degetul, dar eram mai speriată de gândul că putea să reapară”.

Ce este melanomul subunghial

Cu o incidență de 1% printre toate tipurile de cancer de piele, cel subunghial se poate răspândi cu o rapiditate uimitoare și se poate dovedi mortal. O altă particularitate este că acest tip de cancer de piele nu are legătură cu expunerea la soare, potrivit cercetătorilor.

Biopsia a indicat prezența unui melanom lentiginos acral subunghial, o formă de melanom care poate apărea și pe palme sau tălpi. Este o formă de cancer foarte agresivă, care progresează rapid de la faza radială la faza de creștere pe verticală, iar faptul că de obicei este ușor confundat cu hematomul subunghial face ca diagnosticarea să fie de obicei una târzie.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies