Explozie a cazurilor de tuberculoză în România! Care sunt simptomele și când să te prezinți la medic


Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume din cauza multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate. Diagnosticată şi tratată la timp, tuberculoza poate fi vindecată, susţin specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).


Explozie a cazurilor de tuberculoză în România

Institutul Marius Nasta atrage atenția asupra exploziei cazurilor de tuberculoză în România. În 2022, au fost confirmate 8.824 de cazuri de tuberculoză în România, faţă de 7.618 cazuri în 2021.

Tuberculoza: cum se transmite

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieţii bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor şi, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se pot îmbolnăvi la rândul lor.

Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simţi stigmatizată şi izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferinţă psihică ce se adaugă suferinţei cauzată de boală. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăţi materiale pacientului şi familiei. (...) Diagnosticată şi tratată la timp, tuberculoza poate fi vindecată.

Simptomele tuberculozei

"Discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie în cazul în care aveţi simpome precum tuse care persistă mai mult de 3 săptămâni, dureri în piept, dificultăţi de respiraţie, scădere în greutate nejustificată, transpiraţii nocturne, oboseală", recomandă specialiştii.

Prevenire

Metodele prin care se poate preveni îmbolnăvirea sunt: vaccinarea copiilor cu vaccinul anti-tuberculoză BCG, menţinerea unui sistem imun sănătos, acoperirea nasului şi gurii în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun, aerisirea frecventă a încăperilor şi evitarea spaţiilor aglomerate.

Numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa

După două decenii de scădere neîntreruptă, numărul deceselor provocate de tuberculoză a crescut în Europa, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit OMS, această creştere a fost cauzată de relaxarea procedurilor de diagnosticare în timpul lockdownurilor asociate pandemiei de COVID-19 şi de răspândirea unei tulpini de tuberculoză care este rezistentă la un antibiotic prescris împotriva acestei boli. Este pentru prima dată în 20 de ani când tendinţa de scădere a fost inversată.

Foto Facebook

vezi emisiunile doctor de bine

De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...
Cum este afectată dantura de pierderea unui singur dinte. Reabilitarea orală se...
Soarele și dietele vegane distrug colagenul din piele, ”cărămida” de reconstrucție...
Ce se întâmplă dacă excludem din dietă proteinele din carne, pește, ouă și...
Cum apare parodontoza. În prima etapă boala este reversibilă

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies