(P) Chirurgie modernă în tratarea cancerului mamar


Medicina a făcut progrese importante, în special în ceea ce privește tratarea cancerului mamar. Astăzi, cancerul de sân poate fi diagnosticat în stadii incipiente care scutesc pacientele de mastectomie sau chiar de eliminarea ganglionilor limfatici axilari.


O tehnică utilizată de către chirurg pentru a evita o intervenție chirurgicală excesivă este tehnica ganglionului santinelă.

Ce este ganglionul santinelă?

Ganglionul santinelă este primul ganglion de pe aceeași parte cu sânul diagnosticat cu cancer mamar la care celulele canceroase migrează și metastazează. Pentru a descoperi dacă boala a invadat corpul mai departe de sân, medicul chirurg va efectua o procedură numită tehnica ganglionului santinelă, care îi va permite să vizualizeze dacă celulele canceroase au cantonat la nivelul acestor ganglioni. În cazul în care nu apare niciun semn de invazie la nivelul lor, înseamnă că înlăturarea ganglionilor axilari nu este necesară, așadar pacienta se poate bucura de un tratament conservator în siguranță, cu menținerea pe viitor a unei obișnuite monitorizări.

Ce presupune această procedură?

Procedura survine unui diagnostic de cancer mamar și presupune injectarea de către chirurg a unei substanțe de contrast în zona leziunii mamare, care va fi absorbită de către vasele de sânge și condusă mai departe către ganglioni. Apoi, cu ajutorul unei camere de scintilație medicul va identifica dacă substanța se coagulează în jurul unuia sau mai mulți ganglioni santinelă, caz în care acesta sau aceștia vor fi îndepărtați chirurgical.

Care sunt avantajele acestei abordări?

Tehnica ganglionului santinelă are ca principal scop reducerea traumei operatorii în cazul cancerului mamar și a evitării complicațiilor exciziei ganglionilor axilari. Aceste complicații pot însemna apariția limfedemului de braț, adică îngroșarea brațului din cauza lipsei de drenaj, o cicatrice axilară suplimentară în urma exciziei chirurgicale, precum și diferite leziuni de nervi cu traiect axilar sau de vene sau vase axilare. Acestea pot reduce mobilitatea brațului și produce un disconfort suplimentar pacientei.

Ce urmează localizării unui astfel de ganglion santinelă?

Localizarea unuia sau mai multor ganglioni santinelă determină necesitatea de efectua o disecție a ganglionilor. Important de reținut este faptul că localizarea celulelor canceroase la nivelul axilei nu influențează conduita chirurgicală asupra sânului. Chiar dacă celulele canceroase au invadat unul sau mai mulți ganglioni, tratamentul chirurgical al cancerului mamar poate avea loc în siguranță fără extirparea sânului. Numai în cazul în care medicul chirurg împreună cu medicul oncolog și medicul radiolog constată în urma analizelor că forma de cancer mamar se află într-un stadiu avansat care necesită scoaterea sânului, a mușchiului pre-pectoral și a ganglionilor axilari se va efectua mastectomia.

Cancerul mamar nu mai este o boală la fel de fatală ca odinioară. Această îmbunătățire se datorează progreselor pe care le-a făcut tehnologia la nivel de diagnostic dar și conștientizării femeilor asupra prevenției.

Diagnosticat la timp, cancerul mamar se poate vindeca cu succes, printr-un tratament conservator, evitând o traumă chirurgicală majoră și un impact psihologic care să afecteze viața socială și de familie a unei femei. Singura metodă de prevenție, pe lângă stilul de viață sănătos este screening-ul periodic anual: ecografia mamară la femeile tinere și mamografia la femeilor cu vârsta de peste 40 de ani.

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies