Legătura dintre trigliceride și demență. Datele surprinzătoare ale celui mai nou studiu 


Oamenii de știință fac tot mai multe cercetări în ceea ce privește cauzele care pot duce la demență. Cel mai recent studiu a descoperit o legătură între un tip de grăsime și demență, lucru care ar putea explica rata declinului cognitiv.


După cum relatează Medical News Today, cercetarea concluzionează că nivelurile mai ridicate de trigliceride au fost asociate cu un declin cognitiv mai lent la participanții care au dezvoltat demență. Descoperirile au fost publicate în revista medicală Neurology, o publicație a Academiei Americane de Neurologie.

În cadrul studiului au fost analizate date de la peste 18.000 de persoane cu o vârstă medie de 75 de ani și fără diagnostic anterior de Alzheimer sau de orice alt tip de demență. Participanții au fost urmăriți timp de de șase până la 12 ani, iar cercetătorii au analizat nivelurile de colesterol și trigliceride, care sunt cele mai frecvente grăsimi din organism.

Dintre participanții la studiu, 823 au dezvoltat demență în primii 6 ani, iar 2.778 au fost diagnosticați cu această afecțiune după 12 ani.

Descoperirea, o adevărată surpriză pentru cercetători 

"Descoperirile noastre au fost o surpriză", a declarat pentru Medical News Today autorul studiului, Zhen Zhou, cercetător în domeniul bolilor cronice și al îmbătrânirii la Școala de Sănătate Publică și Medicină Preventivă a Universității Monash din Melbourne, Australia.

Autorii notează că nivelurile de trigliceride măsurate erau din anii mai recenți - la vârste înaintate acestea tind să fluctueze și sunt afectate de alimentație și de bolile de bază - și nu de la vârsta mijlocie - când nivelurile ridicate sunt asociate cu riscul cardiovascular.

Deși nivelurile mai ridicate de trigliceride pot fi asociate cu un risc mai scăzut de apariție a demenței, nu s-a putut demonstra că aceste niveluri mai ridicate previn demența. Deși legătura nu a fost studiată, ea poate consta în faptul că acești compuși reprezintă o mare parte din grăsimile alimentare cu care se hrănește creierul.

În afară de studiu, nivelurile ridicate de trigliceride comportă proprii factori de risc, cum ar fi un risc crescut de pancreatită și de boli de inimă.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies