Somnolența excesivă ar putea fi un semn de demență, potrivit unui studiu


Un nou studiu a arătat că somnul frecvent sau somnul regulat pentru perioade lungi de timp în timpul zilei poate fi un semn de demență timpurie la adulții în vârstă.


Adulții în vârstă care ațipeau cel puțin o dată pe zi sau mai mult de o oră pe zi aveau cu 40% mai multe șanse de a dezvolta Alzheimer decât cei care nu ațipeau zilnic sau care ațipeau mai puțin de o oră pe zi, potrivit studiului publicat în Alzheimer's and Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association.

"Am constatat asocierea dintre somnul excesiv în timpul zilei și demența după ce am analizat orele şi calitatea somnului pe timp de noapte, a declarat într-un comunicat co-autorul principal, Dr. Yue Leng, profesor asistent de psihiatrie la Universitatea din California, San Francisco.

Rezultatele reflectă concluziile unui studiu anterior realizat de Leng, care a constatat că somnul de două ore pe zi a crescut riscul de deteriorare cognitivă în comparație cu somnul de mai puțin de 30 de minute pe zi.

Noul studiu a folosit date colectate pe parcursul a 14 ani de către Rush Memory and Aging Project, care a urmărit peste 1.400 de persoane cu vârste cuprinse între 74 și 88 de ani (cu o vârstă medie de 81 de ani).

"Cred că lumea nu este conștientă de faptul că Alzheimer este o boală a creierului care, de multe ori, provoacă modificări ale dispoziției și ale comportamentului în ceea ce privește somnul", a declarat Dr. Richard Isaacson, director al Clinicii de prevenire a bolii Alzheimer din cadrul Centrului pentru sănătatea creierului de la Colegiul Schmidt de medicină al Universității Florida Atlantic.

"Somnolența excesivă poate fi unul dintre numeroasele indicii că o persoană ar putea fi pe drumul spre declin cognitiv și să declanșeze o evaluare în persoană cu un medic curant", a declarat Isaacson, care nu a fost implicat în acest studiu.

Calitatea și cantitatea somnului scad odată cu vârsta, adesea din cauza durerii sau a complicațiilor cauzate de afecțiuni cronice, cum ar fi pauzele mai frecvente pentru a merge la baie. Astfel, persoanele în vârstă au tendința de a trage un pui de somn mai des decât o făceau când erau mai tineri.

Dar somnul în timpul zilei poate fi, de asemenea, un semnal al schimbărilor cerebrale care sunt "independente de somnul de noapte", a spus Leng.

Sursa foto: freepik.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies