Cum se transmite, de fapt, Bartonella. Ce trebuie să știi despre boala cu care a fost diagnosticată ADDA


ADDA a lăsat pe toată umea cu gura căscată când a anunțat că se va retrage o vreme din viața publică pentru a se trata, după ce a fost diagnosticată cu Borelioză (Boala Lyme) și Bartonella. Dacă despre prima citești an de an, mai ales în sezonul căpușelor, Bartonella este pentru mulți un mister, tocmai pentru că este o afecțiune considerată rară.


Bartonella nu este, de fapt, chiar atât de puțin răspândită, ci poate doar rar diagnosticată.

Cum te poți îmbolnăvi de Bartonella

Boala cu care a fost diagnosticată recent ADDa este provocată de un bacil numit Bartonella henselae, transmis la om prin zgârieturi de pisică sau prin saliva felinelor, atunci când aceasta intră în contact cu leziuni ale pieleii, mai mari sau mai mici.

Bartonella este cunoscută și ca boala zgârieturilor de pisică tocmai din acest motiv și în primă fază se manifestă printr-o leziune cutanată, limfadenopatie locală și febră. Până la 80% ditnre copiii între 3 și 12 ani au anticorpi pentru Bartonella, semn că au fost infectați cu acest bacil gram negativ.

Boala poate fi transmisă și de puricii care au mușcat o pisică infectată și apoi ciupesc un om.

Ce trebuie să știi despre Bartonella

Perioada de incubație a infecției este de 3-10 zile, însă poate ajunge și la 8 săptămâni. Primeșe simptome sunt leziunile maculo-papulare care dau mâncărimi puternice și care ulterior se transformă în bășicuțe pline cu lichid, care în câteva zile fac coajă.

Următoarea fază este inflamarea ganglionilor regionali, care însoțește manifestările de la nivelul pielii. Cel mai des sunt afectați ganglionii de la subraț, cei cervicali și cei submandibulari. În 10-20% din cazuri limfadenopatia poate fi generalizată. Un sistem imunitar puternic va lupta singur cu infecția și cel mai probabil mulți nici nu îi vor depista cauza, însă în situații rare, precum cea a ADDEI, ea poate avea o evoluție cronică. 

Alte semne de Bartonella pot fi durerea în tot corpul, un disconfort general, senzația de oboseală, dureri de cap puternice; mai puțin frecvente sunt pierderea apetitului, gât inflamat și pierdere în greutate nejustificată.

Pentru a te feri de Bartonella este ideal sa te ferești de zgârieturile de pisică sau să eviți ca acestea să te lingă, pentru că animelele inectate nu prezintă niciun simptom clinic specific.

La om, Bartonella poate fi originea altor afecțiuni asociate ale pielii, ficatului, inimii (endocardită), ochilor, sângelui și creierului (encefalită).

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies