ADDA, alături de nume mari pe lista vedetelor diagnosticate cu Borelioză


ADDA, una dintre cele mai bune voci din muzica autohtonă, a decis să își pună viața publică pe pauză după ce a fost diagnosticată cu Borelioză și Bartonella, la capătul unui an și jumătate în care s-a tratat pentru alte afecțiuni, greșit diagnosticate. Artista intră pe o listă amplă de celebrități care au avut de suferit din cauza Boreliozei.


„Am trăit o minciună. Un an și jumătate. M-am tratat greșit, dar nu în totalitate. Am simțit mereu că e ceva rău în interiorul meu, care a preluat controlul. Corpul e deștept. La fel și sufletul. Ele ne dau semnale până înțelegem. M-a salvat stilul de viață sănătos. Am reușit să îmi întăresc imunitatea și să fac o parte din treabă. Acum, e nevoie de medicamente puternice”, mărturisește ADDA.

Ce este Borelioza

Borelioza sau Boala Lyme se instalează după mușcătura unei căpușe contaminate cu bacteria Borrelia, care a rămas atașată de gazdă cel puțin 36 de ore. Numită și „boala cu 1000 de fețe”, Borelioza este destul de dificil de diagnosticat, deoarece simptomele pe care le provoacă pot fi foarte ușor confundate cu alte afecțiuni. Astfel, ea iese la iveală abia când inflamația și neurtoxinele ajung la creier, moment în care se impune un tratament agresiv, care nu vindecă, ci doar ține lucrurile sub control. 

Cum se manifestă Borelioza

În primă fază Borelioza Lyme dă simptome precum febră, urticarie, probleme musculare, iar apoi paralizii faciale și artrită. 

În stadiile cele mai avansate, Boala Lyme poate cauza afecțiuni oculare, cardiace, pulmonare, hepatice, neuropatie periferică, encefalopatie cronică sau acrodermatită cronică atrofică, printre altele.

ADDA se alătură altor vedete care suferă de Borelioză

ADDA intră acum pe lista unor vedete din țară și din străinătate care au fost diagnosticate cu Borelioza Lyme. 

Roxen, reprezentanta României la Eurovision 2021, suferă de această boală transmisă de căpușe încă de la 14 ani. A trecut atunci prin momente cumplite, dar a reușit să o țină cât de cât sub control. Chiar și așa, ajunsă în stadiul al treilea, Borelioza îi dă mari bătăi de cap. „Nu prea am ce să fac doar să țin sub control. Dar mă descurc destul de bine”, spunea Roxen pentru VIVA! 

Alina Pușcaș a aflat și ea că are borelioză, însă mult mai rapid decât ADDA. Infecția a fost descoperită la câteva luni după ce a participat la o serie de filmări, în 2010. Simptomele au fost erupții cutanate similare cu înțepături de țânțari, iar actrița a mers de urgență la medic. La vremea respectivă ea a dezvăluit că a descoperit boala în primele 8 săptămâni de incubație, iar tratamentul cu antibiotic și medicamente administrate intravenos și-a făcut efectul și a scăpat-o de bacterie.

Tot cu Borelioză a fost diagnosticat și regretatul actor Șerban Ionescu, în 2011, cu un an înainte de a trece în neființă. În cele din urmă, după nenumărate investigații, s-a stabilit că actorul suferea de scleroză laterală amiotrofică, ceea ce i-a adus și sfârșitul. Aceasta nu a exclus diagnosticul inițial pus de medici, cu toate că simptomele inițiale pot fi foarte asemănătoare.

Și mai multe vedete de afară au luptat cu Boala Lyme. Actrița Amy Schumer a aflat că suferea de Borelioză în septembrie 2020, însă nu știa când s-ar fi putut infecta sau dacă era recentă sau de mai mulți ani.

Justin Bieber a suferit mult din cauza aceleiași boli în vara lui 2019. Atunci mulți au speculat că artistul ar fi avut probleme cu drogurile, dată fiind evidenta degradare a stării sale fizice. Ulterior, Bieber a dezvăluit că fotografiile care îl arătau într-o stare jalnică au fost făcute chiar în perioada cea mai dificilă a luptei sale cu Borelioza. „A fost o perioadă foarte grea, dar cu tratamentul corect sper să scap de această boală până acum incurabilă”, spunea artistul în ianuarie 2020.

Avril Lavigne a fost imobilizată la pat cinci luni, din cauza Boreliozei, fiind înțepată de o căpușă în 2014. „Când treci prin așa ceva, realizezi cât de pline de sens sunt lucrurile simple, lucrurile pe care în acea perioadă nu mai puteam să le fac, cum ar fi să mă dau jos din pat dimineața și să merg la bucătărie să îmi fac o cafea. Am învățat mult despre răbare; am învățat să fiu mai prezentă în viața mea. Este o lecție minunată”, mărturisea Avril Lavigne într-un interviu din 2019, în revista People.

Pe lista starurilor afectate de Borelioză se numără și Yolanda Hadid, dar și copiii ei, Anwar și Bella, actorul Ben Stiller sau Kelly Osbourne. Shania Twain și-a pierdut vocea din cauza disfoniei cauzate de Boala Lyme, iar actorul Alex Baldwin a suferit și el mult din cauza aceleiași afecțiuni: „Am crezut că era gata și că voi muri. Eram singur, divorțasem de prima soție și zăceam în pat crezând că o să mor și sperând că măcar nu va trece prea mult timp până aveam să fiu găsit de cineva”.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies