Cele mai vulnerabile persoane în fața infecției cu variola maimuței 


Variola maimuței este noua boală care sperie Europa. Medicii din întreaga lume sunt în alertă după ce numărul cazurilor a crescut vertiginos în ultimele luni. 


Specialiștii atrag atenția că persoanele care au parteneri sexuali multipli sunt cele mai expuse în fața infecției cu variola maimuței, conform ECDC. 

De asemenea, printre categoriile vulnerabile în fața virusului mai sunt copiii mici, femeile însărcinate și persoanele imunodeprimate, precizează specialiștii de la ECDC.

„Variola maimuței nu se răspândește ușor între oameni. Transmiterea de la om la om are loc prin contactul apropiat cu materialul infecțios din leziunile pielii unei persoane infectate, prin picături respiratorii în timpul contactului prelungit față în față sau prin obiecte contaminate.

Predominanța, în focarul actual, a cazurilor diagnosticate de variola maimuței în rândul bărbaților care au avut contact sexual cu bărbați și natura leziunilor care se prezintă în unele cazuri sugerează că transmiterea a avut loc în timpul actului sexual.

Pe baza evaluării epidemiologice a ECDC, probabilitatea răspândirii variolei maimuței la persoanele care au mai mulți parteneri sexuali este considerată ridicată. Deși majoritatea cazurilor din focarele actuale s-au prezentat cu simptome ușoare ale bolii, virusul variolei maimuței poate provoca forme severe la anumite grupuri de populație (copii mici, femei însărcinate, persoane imunodeprimate).

Cu toate acestea, probabilitatea cazurilor cu morbiditate severă nu poate fi încă estimată cu exactitate. Riscul general este evaluat ca moderat pentru persoanele care au mai mulți parteneri sexuali și scăzut pentru populația mai largă.”, transmite Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies