Ce tipuri de cancer sunt ereditare și cum afli la ce risc ești expus 


Se estimează că aproximativ 5% din toate cancerele diagnosticate se datorează unei gene moștenite. 


Cancerul este o boală genetică care apare atunci când o mutație face ca celulele să crească necontrolat și să depășească numărul celulelor normale. Cancerele moștenite sunt cele în care mutația se află în genele care se transmit de la o generație la alta. 

Ele pot proveni atât de la mamă, cât și de la tată. "Fiecare persoană are 2 copii ale fiecărei gene și transmite doar una dintre aceste 2 copii urmașilor săi, cealaltă copie fiind transmisă de celălalt părinte", explică pentru Infosalus Ricardo Cubedo, șeful Unității de Cancer Hereditar și Sarcom la MD Anderson Cancer Center Madrid.

"Astfel, chiar dacă părintele are o mutație genetică la o anumită genă, este posibil ca urmașii să moștenească copia "bună" și nu pe cea "rea". Acesta este motivul pentru care poate apărea la unii frați și nu la alții.

Susceptibilitatea de a dezvolta o boală este moștenită, nu boala în sine. Cu alte cuvinte, faptul că aveți o genă mutantă în moștenirea dumneavoastră nu înseamnă că veți dezvolta o tumoare în viitor, deși vă cresc semnificativ șansele de a dezvolta o tumoare.

Ce tipuri de cancer sunt ereditare?

Potrivit lui Cubedo, orice tip de cancer poate fi ereditar, dar există tumori în care această situație este mai frecventă, cum ar fi cancerul de sân, ovarian și de colon. "Într-o a doua linie de moștenire, ceva mai puțin frecvente sunt cancerul de prostată și melanomul", adaugă el.

Sub numele de BRCA1 și BRAC2 se regăsesc cele două gene asociate cu cancerul de sân ereditar. De asemenea, acestea cresc predispoziția la alte tumori, cum ar fi cancerul ovarian.

Alte gene care pot juca un rol în sindroamele canceroase ereditare, potrivit Institutului American de Cancer:

Cea mai frecventă genă mutantă în toate tipurile de cancer este TP53, care produce o proteină care inhibă creșterea tumorilor. În plus, această genă poate cauza sindromul Li-Fraumeni, o boală ereditară rară care determină un risc crescut de apariție a anumitor tipuri de cancer.

Gena PTEN produce o proteină inhibitoare a creșterii tumorale. Mutațiile sunt legate de sindromul Cowden, care crește riscul de cancer de sân, tiroidian, endometrial și de alte tipuri de cancer.

Probabilitatea de a avea cancer ereditar

Potrivit Societății Spaniole de Oncologie Medicală (SEOM), femeile cu mutații BRCA1 și BRCA2 prezintă un risc de 50-85% de cancer de sân pe parcursul vieții, în comparație cu un risc de 10% în rândul populației generale. 

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară responsabilă pentru 2% până la 4% din toate cazurile de cancer colorectal, potrivit Societății Americane de Cancer. De obicei, este legată de un defect al genei MLH1 sau al genei MSH2, care poate fi transmisă la descendenți.

Cancerele asociate cu acest sindrom apar, de obicei, când oamenii sunt relativ tineri. Femeile prezintă, de asemenea, un risc crescut de cancer endometrial.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies