Ce este hipotermia: cauze, simptome și tehnici de prim ajutor


Hipotermia reprezintă scăderea temperaturii organelor vitale la un nivel la care funcțiile musculare și cerebrale sunt afectate. Scăderea anormală a temperaturii corpului, sub 35 grade Celsius este o afecţiune care poate fi cauzată fie prin expunerea la frig în mediul exterior, fie în încăperi neîncălzite, umede.


Hipotermia: cauze, simptome, tratament

Hipotermia este un sindrom clinic caracterizat prin scăderea temperaturii corpului sub 35°C. Temperatura corpului este menținută în mod constant între 36,5-37,5°C prin mecanisme biologice homeostatice și termoreglare. Hipotermia la copii apare atunci când temperatura corpului lor scade sub limitele considerate normale – adică sub 35 de grade Celsius.

Hipotermia este cel mai adesea cauzată de expunerea la frig, vânt sau imersia corpului în apă rece. Categorii de risc: vârstnicii, persoanele cu accidente vasculare, diabeticii, persoanele fără adăpost, hipertensivii, sugarii. La copii foarte mici sau sugari semnele tipice ale hipotermiei sunt: piele rece de culoare roșu aprins și energie redusă.

Tratamentele primare pentru hipotermie sunt metode care ajută corpul să se încălzească, revenindu-și astfel la o temperatură normală. Netratată, hipotermia poate duce la comă, stop cardio-respirator sau chiar deces.

Hipotermia: Tipuri

Hipotermia prezintă mai multe grade de severitate: uşoară cu temperatură între 32-35°C, moderată între 28-32°C şi severă sub 28°C. În hipotermia accidentală severă pot apărea diferite tulburări electrice la nivelul cordului, cum ar fi: bradicardia sinusală, fibrilaţia sau flutterul atrial, ritmuri nodale, blocuri atrioventriculare, fibrilaţie ventriculară si asistolă.

Hipotermia: Cauze și factori de risc

Hipotermia poate avea loc în mai multe situații, dar, de cele mai multe ori vremea extrem de rece este factorul principal. De obicei, hipotermia este o consecință a expunerii prelungite la temperaturi scăzute fără protecție vestimentară adecvată.

Prezintă risc de hipotermie persoanele care:

- nu sunt îmbrăcate adecvat pentru temperaturile reduse

- rămân afară în condiții de frig mai mult timp decât au planificat

- nu se pot mișcă

- cad în apă cu temperaturaăaproape de îngheț

- au hainele ude atunci când se expun unor temperaturi reduse

Degerăturile apar atunci când părți ale corpului, de obicei, degetele de la mâini, degetele de la picioare, nas, urechi sunt înghețate. Factori care predispun la apariția degerăturilor: vremea extrem de rece, vânt rece, altitudine mare, lipsa de îmbrăcăminte de protecție corespunzătoare.

Condiții pentru instalarea hipotermiei:

- Temperaturi scăzute

- Haine și echipament necorespunzător

- Umezeală

- Oboseală, epuizare

- Deshidratare

- Consumul de alcool – provoacă vasodilatație, conducând la pierderea de căldură

- Alimentația insuficientă

- Lipsa cunoștințelor despre hipotermie

- Sedativele și antidepresivele

- Staționarea în frig pe o perioadă lungă de timp

Hipotermia:  Semne și simptome

Semnele hipotermiei se instalează treptat. Corpul, în încercarea de a recupera căldura pierdută, pune în mişcare anumite mecanisme, astfel apărând senzaţia de frig şi tremuratul. Sângele părăseşte extremităţile şi apare colorarea tegumentelor în albastru-violaceu şi chiar roşu la copiii mici. Când temperatura scade şi mai mult persoana începe să se concentreze din ce în ce mai greu, îşi coordonează greu mişcările, intervine rigiditatea mâinilor şi a piciorelor, se instalează somnolenţa, însoţită de o stare de bine, ajungându-se până la inconştienţă.

- slăbiciune generală 

- somnolență 

- senzație de frig 

- cefalee 

- ameţeală 

- confuzie/gândire dificilă/apatie 

- inconștiența 

- tremurături

- voce tremurată sau vorbire neclară 

- dereglări a coordonării 

- paliditatea tegumentelor 

- coloraţia albastră-violacee a buzelor şi degetelor de la mâini şi picioare

- degerături 

- la copii cu vârsta până la 1 an de zile, ca urmare a hipotermiei, culoarea pielii poate fi roşie intens

- hipotensiune arterială

- bradicardie

Semne clinice în funcție de tipurile de hipotermie:

1.Hipotermia ușoară

- 37º – 36ºC - Normal, poate să apară tremuratul

- 36º – 35ºC - Senzație de rece, “piele de găină”, imposibilitatea de a efectua operații complexe cu mâinile, tremuratul poate fi ușor până la sever, mâini amorțite

2. Hipotermia moderată

- 35º – 33ºC- Tremurat intens, lipsa de coordonare musculară devine evidentă, mișcările sunt lente și greoaie, mers împiedicat, confuzie ușoară. 

- 33º – 32ºC- Tremuratul violent persistă, dificultăți de vorbire, raționament încet, poate să apară amnezia, mișcările ample sunt greoaie, imposibilitatea de a folosi mâinile, se împiedică frecvent,  semne de depresie, atitudine retrasă, apatică.

3. Hipotermia severă

- 32º – 30ºC - Tremuratul se oprește, pielea expusă este albăstruie sau umflată, coordonarea musculară foarte redusă, nu poate să meargă, confuz, incoerent, irațional, poate fi capabil să mențină postura și aparența de conștientă

- 30º – 27ºC - Rigiditate musculară, semiconștient, amorțeală, nu mai reacționează la alte persoane, puls și respirație rare

- 27º – 25ºC - Inconștient, puls și respirație inconstante, pulsul nedetectabil (nu se simte la palpare)

- 25º – 23ºC - Edem pulmonar, cedarea funcțiilor respiratorii și circulatorii, deces

În principal, pentru hipotermie și degerături diagnosticul se pune pe baza semnelor și simptomelor și a istoricului de expunere la frig.  Măsurarea temperaturii (de regulă cu termometru rectal) este o procedură esențială în stabilirea diagnosticului de hipotermie.

Hipotermia: Cum acordăm primul ajutor

În cazul în care persoana prezintă semne de degerături sau hipotermie, trebuie transportată de urgenţă într-o încăpere încălzită, dar nu foarte călduroasă, iar re-încălzirea trebuie făcută treptat. Încalzirea rapidă conduce la o scădere a termperaturii centrale şi automat va avea efecte negative asupra organismului victimei. Schimbaţi hainele victimei cu haine uscate şi calde şi administraţi-i băuturi calde şi dulci. Hipotermia este echivalentă cu deshidratarea organismului, de aceea e vital să administraţi victimei multe lichide care vor îmbunătăţi circulaţia şi vor accelera încalzirea corpului. 

Primul ajutor în caz de degerături:

- scoateţi hainele ude şi încălţămintea;

- acoperiţi persoana degerată cu pături;

- în caz de degerături severe nu mişcaţi membrele victimei;

- zonele degerate trebuie acoperite cu pansamente sterile;

- administraţi victimei băuturi calde, dulci, dar nu alcool;

- în caz de degerături severe, contactaţi imediat medicul sau ambulanţa.

Hipotermia: Tratament

Hipotermia este o urgență care trebuie tratată imediat. În toate cazurile este necesară anunțarea medicului, înlăturarea hainelor umede, reîncălzirea ușoară a bolnavului, utilizarea unor cuverturi încălzite, consumul de lichide calde și repausul la pat. În cazul hipotermiilor grave este necesară spitalizarea.

Atenție! Hipotermicul nu poate fi declarat decedat până nu este reîncălzit. Reîncalzirea activă centrală este folosită în unități spitalicești. În funcție de gradul de severitatea al hipotermiei, îngrijirile medicale includ intervenții care au ca scop creșterea temperaturii corpului: hemodializa, administrarea intravenoasă de lichide. oxigenarea artificială cu aer umidificat, irigarea anumitor zone ale corpului.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies