Medic: Frigul crește riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero 


Fluctuațiile de temperatură sunt periculoase pentru organism, deoarece acesta se adaptează în aproximativ 14 zile.


Medicii avertizează că suntem vulnerabili în fața schimbărilor bruște de temperatură. Astfel pot apărea afecțiuni ale aparatului respirator, precum pneumonii, viroze, gripă.

Frigul crește riscul de infarct.

Dr. Tudor Ciuhodaru  explicat cât de periculoase sunt temperaturile oscilante, dar și care sunt persoanele care trebuie să fie foarte atente în această perioadă geroasă.

„Nu neglijaţi aceste simptome. Poate fi vorba de infarct. Frigul creşte riscul de infarct cu 2% pentru fiecare grad sub zero. 

1. durere precordială ,,clasică”: durere toracică anterioară intensă, cu caracter de constricţie, presiune, arsură, greutate, strângere sau sfredelire ce iradiază în umărul şi braţul stâng şi care durează mai mult de câteva minute

2. nu subevaluaţi posibilitatea de a avea un infarct atunci când aveţi doar aceste simptome nespecifice care ,,D.O.R” : D(igestive), O(steo-articulare), R(espiratorii):

a) Digestive: greţuri, vărsături, dureri abdominale, arsuri epigastrice, considerate consecinţa unor excese alimentare sau afecţiuni digestive

b) Osteo-articulare: disconfort sau dureri cu alte localizări: la nivelul braţelelor, umerilor, gâtului sau spatelui puse adesea pe seama efortului fizic sau afecţiunilor osteoarticulare.

c) Respiratorii : senzaţia de lipsă de aer, de sufocare sau leşin, respiraţie sacadată, palpitaţii, ameţeli, oboseală sau transpiraţie abundentă apărute din senin sau necorelate cu gradul de efort. 

Reţineţi:

1. Orice întârziere a diagnosticului şi tratamentului poate fi letală. 

2. Chiar dacă nu sunteţi sigur că aveţi simptomele unui infarct miocardic este bine să consultaţi un medic.

3. Cei mai afectaţi de temperaturile siberiene sunt bărbaţii de 40-50 de ani, sedentari, ce fac efort fizic în frig (curăţă maşina sau strada de zăpadă) la primele ore ale dimineţii. Lor li se adăugă fumătorii, diabeticii şi cei cu valori mari ale colesterolului precum şi cei supraponderali sau cu patologie cardiovasculară cunoscută.

4. Evitaţi automedicaţia. Terapia după ureche în infarct este letală!

Semnele hipotermiei

Specialiștii recomandă și o atenție ridicată la simptomele care indică hipotermie sau îngheţ și solicitarea urgentă de ajutor medical în astfel de cazuri.

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta enumeră semnele ce necesită o atenție deosebită: „Fii atent la semnele de îngheţ! Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observi astfel de simptome, solicită imediat ajutor medical”, transmite IGSU.

Specialișii recomandă o atenție specială și semnelor de hipotermie: Acestea presupun frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observi astfel de simptome, du victima într-un spaţiu călduros, îndepărtează-i hainele umede, încălzește-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administrează-i băuturi calde non-alcoolice. Solicită ajutor medical cât mai urgent posibil”, recomandă IGSU.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies