Ce este fibromul uterin și când trebuie operat


Fibromul uterin este cea mai frecventă formațiune tumorală benignă a femeii. Fibromatoza uterină afectează viața femeilor. E bine de știut că aprope jumătate dintre cazuri sunt asimptomatice.


Fibromul uterin: cauze, simptome, tratament

Fibromul uterin este o tumoră benignă a miometrului, care se malignizează extrem de rar, și afectează femeia sub două aspecte esențiale. Pe de o parte poate afecta fertilitatea acesteia, iar pe de altă parte desfășurarea activităților cotidiene și profesionale, din cauza simptomelor supărătoare (sângerări abundente, dureri abdominale, de spate etc.), scăzându-i performanțele și fiind responsabile frecvent de absenteism la locul de muncă.

Fibromul uterin este o formațiune tumorală hormonal dependentă, o formațiune tumorală care apare și care evoluează la femeie în perioada hormonală activă, din momentul în care ovarele încep să producă hormonii feminini, estrogenul și progesteronul, adică după debutul menstruațiilor. Are o perioadă evolutivă până la momentul menopauzei, după care aceste formațiuni tumorale intră într-o perioadă de involuție.

Fibromul uterin afectează calitatea vieții femeilor sub toate aspectele sale. Fibroamele uterine pot fi diagnosticate cu ocazia evaluărilor de rutină. Ecografia transvaginală reprezintă investigația de elecție, care permite diagnosticarea fibroamele uterine, aprecierea dimensiunile, localizarea, relația pe care o au cu cavitatea uterină, relația pe care o au cu organele vecine și identificarea tratamentului adecvat.

Cele mai multe dintre fibroamele uterine apar după vârsta de 30 și mai ales 40 de ani. 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine pe parcursul vieții, însă, cele mai multe dintre ele nu sunt conștiente de prezența fibroamelor, acestea fiind, de obicei, asimptomatice.

Fibromul uterin: Cauze 

La nivelul uterului pot apărea o serie de noduli fibromatoși cu dimensiuni variabile: de la noduli milimetrici până la cei cu dimensiuni impresionante ce pot atinge mărimea unei sarcini la termen. Fibromul uterin nu poate fi prevenit, principalele soluții rămânând depistarea lui prin investigații specifice și intervenirea cu tratament medicamentos sau chirurgical, după caz.

- hormonii sexuali feminini: estrogenul și progesteronul

- factori genetici

- sarcina și nașterea

- obezitatea

- prima menstruație la vârstă mai mică de 10 ani

- hipertensiune arterială

Tipuri de fibrom uterin

Fibroamele uterine se pot dezvolta în diferite zone ale uterului: în interiorul cavității uterine, în peretele uterin, în exteriorul uterului, la nivelul ligamentelor care susțin uterul și la nivelul colului uterin.

- submucos - spre cavitatea uterină

- intramural - în grosimea peretelui uterin

- subseros - cu evoluție în afara uterului.

Fibromul uterin: Simptome

De cele mai multe ori fibromul uterin este asimptomatic și este descoperit întâmplător în cadrul unei ecografii de rutină.  Simptomele fibromului uterin sunt în strânsă legătura cu dimensiunile pe care acesta le are și cu localizarea lui la nivelul uterului. Fibromul subseros sau intramural cu dezvoltare anterioară poate să determine compresiune vezicală cu manifestările caracteristice asociate: creșterea frecvenței micțiunilor, imposibilitatea de a goli în totalitate vezica cu reziduu vezical și creșterea frecvenței infecțiilor urinare.

Cele subseroase sau intramurale cu dezvoltare în posterior pot determina tulburări de tranzit intestinal, mai frecvent constipație și dificultăți în defecație. Durerea pelvină din timpului actului sexual (dispareunia) poate să apară mai ales la fibroamele cu dezvoltare posterioară.

Cel mai frecvent simptom întâlnit este sângerarea uterină anormală, fie asociată cu menstruația (menoragie), fie nu (metroragie). De regulă, fibroamele asociate cu sângerari anormale sunt cele cu dezvoltare intracavitară Cu cât ele proemină mai mult în cavitatea uterină, cu atât sângerările sunt mai importante. În cazul fibroamelor voluminoase sau multiple, prin compresiunile pe care le produc pe organele vecine, provoacă durerea pelvină.

Alte simptome ale fibromului uterin ar mai putea fi și:

creșterea în volum a abdomenului;

senzație permanentă de presiune în zona abdomenului;

dureri abdominale permanente sau asociate menstruației;

micțiuni frecvente (urinare în exces) sau constipație cronică;

alte senzații neplăcute localizate la nivelul abdomenului.

Fibromul uterin și sarcina

Fibromul uterin poate împiedica implantarea ovulului fecundat în uter, mai ales dacă acesta este poziționat pe peretele muscular al uterului sau dacă blochează trompele uterine. Astfel oprește trecerea spermatozoizilor, iar alteori fibromul poate crește riscul unui avort spontan. Fertilizarea în vitro poate avea un succes improbabil din cauza prezenței unui fibrom uterin.

Fibromul uterin: Diagnostic

În urma unui control ginecologic, medicul ginecolog spune dacă există suspiciunea apariției unui fibrom și recomandă realizarea unor investigații suplimentare cum este ecografia transvaginală sau histerosonograma, investigații ce pot confirma sau infirma prezența fibroamelor uterine.

Fibromul uterin:Tratament

Alegerea metodei terapeutice se face ţinând seama de numărul și localizarea fibroamelor, severitatea simptomatologiei, vârsta și dorinţa femeii de procreere. Femeile ce nu prezintă simptome, nu necesită tratament, ci doar evaluare periodică.

Control ecografic o dată la 6 luni: - când pacienta are un fibrom uterin de mici dimensiuni, care nu îi provoacă simptome, atunci medicul nu va prescrie niciun tratament. Este suficientă o urmărire a fibromului prin realizarea periodică a unui examen ginecologic și ecografic;

Opţiuni terapeutice:

Tratamentul medicamentos;

Excizia chirurgicală a nodulilor fibromatoşi - miomectomie;

Extirparea parţială sau totală a uterului transformat tumoral de către nodulii fibromatoşi – histerectomie subtotală sau totală.

Reapariția fibromului uterin, chiar și în urma unui tratament, nu este ceva neobișnuit, intervenția chirugicală care presupune extirparea chirurgicală a întregului uter fiind singurul tratament care previne redezvoltarea fibromului.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies