Boala care va afecta peste 150 de milioane de persoane până în 2050


Un studiu publicat recent scoate la iveală detalii îngrijorătoare despre o afecțiune care se răspândește cu rapiditate la nivel mondial.

Sursă foto: Shutterstock

Este vorba despre demență, boală care va afecta peste 150 de milioane de persoane până în 2050, potrivit cercetării publicate în The Lancet.

Obezitatea, fumatul, zahărul în exces din sânge sunt factori care influențează apariția demenței și care afectează tot mai multe persoane de la an la an. Astfel, creșterea la peste 150 de milioane de persoane diagnosticate cu demență este una majoră, dacă ne gândim că în 2019 numărul celor afectați de boală era de aproximativ 57 de milioane.

Potrivit specialiștilor, populațiile cele mai afectate de demență sunt cele care trăiesc într-un mediu socio-economic precar și care prezintă niveluri ridicate pentru factorii de risc enumerați mai sus. Astfel, cele mai afectate zone ale globului sunt Africa și Orientul Mijlociu, în timp ce Asia-Pacific și Europa de Vest se situează la polul opus.

Totuși, se așteaptă creșteri semnificative și în țările din vestul Europei. Este estimat că numărul cazurilor de demență va crește cu 75% în Marea Britanie, de la 907.000 de cazuri în 2019, la 1,6 milioane de cazuri în 2050.

Pe lângă factorii de risc enumerați anterior, cercetătorii consideră că nivelul de educație joacă un rol important în prevenirea demenței și militează pentru sporirea accesului la educație în toată lumea.

Sursă foto: Shutterstock


Urmărește emisiunile tale preferate pe protvplus.ro:

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies