Hormonii fericirii ne scapă de dureri, dar și de colesterol. Află ce impact are iubirea asupra corpului!


Dragostea nu ne face doar fericiți, ci și mai sănătoși. Cinci medici ne explică impactul pe care îl are iubirea asupra corpului uman.


Cel mai longeviv studiu despre viața adultă din istorie, aflat încă în desfășurare la Harvard, rezumă fericirea în câteva cuvinte. Mai exact, potrivit studiului pentru dezvoltarea adulților, aceasta depinde de relații de durată, de calitatea lor și de căsnicii stabile, în care partenerii pot conta unul pe celălalt.

Dar dragostea nu ne face doar mai fericiți, ci și mai sănătoși, iar de efectele ei putem beneficia tot anul, nu doar de Ziua Îndrăgostiților sau Dragobete. Cinci medici vorbesc despre beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman și modificările pe care aceasta le are asupra inimii, creierului sau a sistemului digestiv.

1. Dragostea ne păstrează inima sănătoasă

"Relațiile pozitive au un rol foarte important în menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Interacțiunea umană duce la secreția de endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină. La nivel cardiac, acești hormoni ai fericirii duc la relaxarea miocardului, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea frecvenței cardiace. În plus, la nivel vascular, produc o relaxare a pereților vasculari, scăzând riscul de apariție a dilatațiilor varicoase", arată Dr. Răzvan Chirică, medic specialist Cardiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

2. Hormonii fericirii ne scapă de dureri, dar și de colesterol

”Adesea cunoscute sub numele de hormonii fericirii, endorfinele sunt câteva substanțe chimice asemănătoare morfinei, produse în mod natural de propriul organism în anumite situații și în cantități benefice, fără absolut nici un efect secundar.

Secreția de endorfine crește atunci când ne relaxăm, când consumăm ciocolată neagră sau un pahar de vin, dar și în cazul exercițiilor fizice sau a râsului. Endorfinele au extrem de multe efecte benefice asupra corpului și pot reduce durerea, au impact pozitiv asupra sistemului imunitar, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului, scad nivelul colesterolului și chiar reduc procesele inflamatoare. În plus, împreună cu alte substanțe precum dopamine, determină o stare de relaxare, de buna dispoziție“, explică Dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinolgie.

3. Dragostea ține de foame!

”Tot hormonii fericirii, serotonina și oxitocina, joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate. Serotonina acționează la nivel central asupra centrilor hipotalamici, cât și periferic la nivel intestinal, motiv pentru care se studiază noi medicamente anti-obezitate cu acțiune asupra receptorilor serotoninergici. Oxitocina eliberată din glanda pineala când doi oameni au contact fizic, se îmbrățișează, se săruta sau după orgasm, reduce activitatea centrului foamei din hipotalamus și pofta de dulciuri sau alte adicții", explică Dr. Mihaela Crețu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice.  

4. Adevărul din ”dragostea trece prin stomac”

”Dragostea este o emoție pozitivă generată de mai mulți hormoni numiți <ai fericirii>. Serotonina pare cel mai implicat neurotransmițător în reglarea dispoziției și, implicit, a unei bune stări de sănătate. Expresia <dragostea trece prin stomac> este parțial adevărată căci precursorul serotoninei este triptofanul, un aminoacid esențial conținut în alimente. Deci dragostea are mai puțin legătură cu inima și mai mult cu neurofiziologia", a încheiat Dr. Marian Anghel, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie.  

5. Creierul îndrăgostit este relaxat și motivat

”Modificările psiho-hormonale produc în creierul îndrăgostiților mai multe modificări: senzația de euforie în primul rând, care este declanșată de eliberarea de dopamină, dar și sentimentul de atașare și stare de securitate care apare prin creșterea oxitocinei, motiv pentru care oamenii care iubesc se simt mai relaxați. Totodată, prin activarea tonei cerebrale – a girusului cingular – o persoană care se gândește la iubitul sau iubita sa se simte mai motivat”, Dr. Masood Kaivanifard, medic specialist Neurologie.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies