Virusul pe care este posibil să îl dezvolți la peste 50 de ani dacă ai avut varicelă


 
Dacă ați avut vreodată varicelă, sunteți expus riscului de a dezvolta o boală numită zona zoster. Aproximativ 1 din 3 persoane o vor face la un moment dat în viață.


Aceasta se întâmplă deoarece, după infecția cu varicelă, virusul responsabil, cunoscut sub numele de virusul varicelo-zosterian, rămâne latent în organism și se poate reactiva ani mai târziu.

Ce este varicela?

Varicela este o boală extrem de contagioasă care este de obicei benignă, deși prezintă un risc mai mare atunci când apare la adulți sau în timpul sarcinii, din cauza efectelor grave pe care infecția le poate avea asupra fătului. 

Transmiterea se face de la o persoană la alta pe cale respiratorie sau prin contact direct cu lichidul din veziculele cutanate pe care le provoacă.

Însănătoșirea din varicelă nu înseamnă că virusul a fost eliminat. Acesta intră în sistemul nervos și rămâne latent ani de zile. Acesta se poate reactiva și poate trece prin căile nervoase în piele, ducând la zona zoster, explică Clinica Mayo.

Motivul apariției nu este cunoscut, deși se crede că se poate datora scăderii imunității la infecții pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Factorii asociați cu reactivarea infecției sunt: vârsta înaintată, fiind mai frecventă după 45 de ani și foarte rară la copiii sub 10 ani, imunosupresia, expunerea intrauterină și faptul că a avut varicela la o vârstă fragedă (<18 luni), potrivit Departamentului de Sănătate.

Se manifestă mai întâi printr-o senzație de mâncărime sau durere într-o anumită zonă a corpului, de obicei pe trunchi, deși poate apărea și pe coapse și în zona ochilor. După 4 sau 5 zile, pielea din zona respectivă se înroșește, iar deasupra apar vezicule grupate.

O persoană care suferă de zona zoster poate transmite cu ușurință virusul oricărei persoane care nu este imună la varicelă, deoarece acesta este conținut în vezicule, precizează Clinica Universității din Navarra.

După o săptămână, leziunile se usucă, formând cruste de culoare brun-gălbuie care pot provoca cicatrici. Cel mai mare risc al acestei boli este ceea ce se numește nevralgie postherpetică. Aceasta apare rar și presupune dureri reziduale în zona afectată de virus care durează zile, luni sau chiar ani.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies