Oficialii din domeniul sănătății sunt acum extrem de îngrijorați de răspândirea comunitară a virusului, după ce au fost colectate probe de la stația de epurare a apelor uzate Beckton din Londra. Mai multe virusuri poliomielitice strâns legate între ele au fost găsite în probele de canalizare prelevate între februarie și mai. Acesta a continuat să evolueze și a fost clasificat în prezent ca fiind un poliovirus de tip 2.
Investigațiile lansate de urgență vor încerca să stabilească amploarea transmiterii în comunitate și să identifice unde ar putea avea loc aceasta. Experții spun că riscul este mare în special în anumite comunități.
Angajaților din spitale li s-a transmis să raporteze toate cazurile ce par suspecte, iar cetățenilor li s-a spus să verifice dacă au fost vaccinați împotriva virusului. Rata vaccinării din Londra este de 86,6%.
Poliomielita, boală eradicată în România.
Ce este Poliomielita?
Poliomielita este o boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor). Există 3 tipuri de virus polio (tip 1,2,3). Boala este de o gravitate deosebită prin mortalitatea indusă dar şi prin handicapurile motorii pe care le lasă pe viaţă. Ultimul caz de poliomielită a fost înregistrat în Romania în anul 1992 (virusul a fost importat din Bulgaria).
Cum se transmite poliomielita?
Transmiterea se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picaturi (virusul fiind prezent în secrețiile nazo-faringiene).
Singura măsură de prevenire a poliomielitei este vaccinarea. Vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul național de vaccinare din anul 1956.