Veste bună din partea medicului Virgil Musta privind valul 5 al pandemiei. Ce se va întâmpla în România 


Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a dat o veste bună românilor în ceea ce priveşte valul 5 al pandemiei. Doctorul susţine că România nu se va mai confrunta cu un val periculos şi că varianta Omicron nu va produce multe decese precum tulpinile anterioare. 


Medicul a precizat că valul 5 al pandemiei va fi unul mai uşor, cu forme mai puţin severe ale bolii, chiar dacă Omicron va duce la apariţia unui număr mare de infectări, fiind mai contagioasă decât tulpinile anterioare.

„Numărul de cazuri va crește foarte rapid, pentru că această tulpină este foarte contagioasă. De 70 de ori mai contagioasă decât tulpina Delta, care la rândul ei era contagioasă. Ăsta este un lucru neplăcut, pentru că va crea o mare presiune pe sistemul de sănătate.

Pe de altă parte, sunt și vești bune. Ați văzut, graficul creșterii și scăderii acestor cazuri este unul foarte scurt. În sensul că acestea cresc rapid, ajung la un număr foarte mare, aproape dublu decât numărul din celelalte valuri pandemice, dar și scad, pentru că se epuizează repede.

A doua veste bună este că nu sunt atât de multe forme severe și decese. La francezi, la aproape 300.000 de cazuri, au aproximativ 100 de decese pe zi. În Anglia, la peste 200.000 de cazuri, au 60 și ceva de decese. Aparent, studiile arată cu nu ar fi atât de patogen”, a spus medicul Virgil Musta.

Ce trebuie să facă românii pentru a evita infectarea, dar şi o formă gravă a bolii 

Medicul Virgil Musta spune că în prezent există tratamente mai eficiente, vaccinuri, care vor ajuta mult la evitarea formelor grave de boală. Cu toate acestea, doctorul atrage atenţia că în continuare românii trebuie să respecte măsurile de protecţie şi să se vaccineze. De asemenea, o altă condiţie importantă pentru a evita o formă gravă de boala este testarea. 

Medicul Virgil Musta recomandă ca testele Covid-19 să fie făcute încă de la primele semne de viroză – febră, durere în gât, de cap, mușchi, sau oase – în contextul în care multe persoane aleg să creadă că este vorba despre o simplă răceală sau de gripă.

„Peste o săptămână, două, vor crește foarte mult. Vedem deja că aproape se dublează în fiecare zi. Eu cred că nu știi niciodată când ești pregătit și cât de pregătit ești. Dar deja au început să se ia măsuri de restricție, ceea ce este foarte bine. Trebuie luate de acum și oamenii convinși să le respecte. Pentru că este un lucru esențial să mai limităm numărul de cazuri.

În al doilea rând, avem medicație. Avem anticorpi monoclonali care sunt mai mult sau mai puțin eficienți cu această nouă tulpină dar vor intra în țară antivirale care sunt foarte eficiente și care se vor putea da, probabil și la recomandarea medicului de familie, cu rețetă, în anumite centre. Și aceste medicamente, dacă pacienții se diagnostichează în primele 3-5 zile, pot fi date foarte eficient. Și atunci nu vor mai ajunge în forme severe sau critice de boală”, a mai spus doctorul.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies