Val de infecţii acute respiratorii, viroze, gripe și pneumonii. Ce recomandă medicii


Suntem în plin sezon al infecțiilor respiratorii, iar camerele de gardă ale spitalelor sunt pline până la refuz.


Tot mai mulți copii ajung la spital, iar unii au nevoie de internare și supraveghere medicală specială. Cele mai aglomerate sunt unitățile de pediatrie și cele de boli infecțioase.

Pentru a reduce riscul îmbolnăvirii, medicii recomandă în continuare: evitarea spațiilor aglomerate și respectarea măsurilor de igienă, vaccinarea și purtarea măștii sanitare.

Este sezonul virozelor și al gripei

Medicii spun că cei mici dau semne de boală seară și noaptea și le recomandă părinților să vină de urgență la spital dacă observă că aceștia au febră mare, respiră greu sau sunt deshidratați.

Dr. Ana Maria Daviţoiu, medic primar pediatrie şi şef de secţie la Spitalul de Copii „Victor Gomoiu” din Capitală, a declarat pentru News.ro că în ultimele trei săptămâni au fost diagnosticaţi cu gripă la unitatea sanitară în jur de 500 de copii, o medie aproximativ 200 de cazuri pe săptămână, în ultimele două săptămâni.

Medicul spune că a crescut şi numărul cazurilor de infecţie cu virus sinciţial respirator, care poate duce la complicaţii grave mai ales în rândul copiilor de vârstă mică. În această perioadă sunt diagnosticaţi însă cu virus sinciţial respirator şi copii de vârstă mai mare, şcolari şi preşcolari.

Cei mai mulţi dintre copiii diagnosticaţi cu virus respirator sinciţial care au nevoie de internare sunt de vârstă mică, sugari, mai spune medicul. Sunt diagnosticaţi şi copii mai mari, însă aceştia nu fac de obicei forme severe de boală.

Infecţia cu gripă este o infecţie prevenibilă prin vaccinare, a spus medicul. Majoritatea copiilor diagnosticaţi cu gripă sunt însă nevaccinaţi. „Există experienţă amplă pentru vaccinarea anigripală care este disponibilă”, a mai explicat Dr. Daviţoiu.

Cât despre infecția cu COVID, doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului Matei Balș din Capitală, spune despre noua variantă a coronavirusului JN1 Omicron, că nu pune probleme.

"Din 2022 de când vorbim de Omicron, indiferent de variantă sau subvariantă, până la urmă discutăm de un virus care se transmite foarte ușor dar vine de cele mai multe ori cu forme ușoare. E adevărat că la pacienții în vârstă, la cei cu boli cronice, în unele cazuri foarte rare pot să existe și complicații.

Dar nu e o schimbare importantă și nici o această subvariantă nu va veni cu modificări importante. Din punctul meu de vedere, am spus-o și la acel moment, pandemia nu numai că s-a încheiat, dar virusul Sars Cov 2 rămâne doar la nivel de conviețuire, nu va mai pune probleme deosebite".

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Mihaela Bilic spune cum calculăm porția corectă pentru masa de sărbători. Frica...
Cel mai eficient „medicament" pentru un sistem cardiovascular sănătos. Explicațiile...
Cum crește obezitatea riscul de complicații și afectează articulațiile. Avertismentul...
Cum influențează dinții și maxilarele îmbătrânirea feței. Efectele pierderii...
Soluția pentru a evita alimentele procesate. Mihaela Bilic ne explică cum putem...
Legătura nebănuită între mușcătura defectuoasă și digestie. Când trebuie...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies