Vaccinul pentru imunizarea împotriva varicelei lipseşte din farmacii. Varicela poate da complicaţii grave la copii și adulți


Vaccinul Varilrix, pentru imunizarea împotriva varicelei lipseşte, din farmacii. Lipsa acestui vaccin este o problemă globală, afectând mai multe pieţe, nu doar pe cea din România. Potrivit producătorului serul va fi pus din nou pe piaţă în luna noiembrie a acestui an.


Conform datelor furnizate de INSP, în 2019 au fost înregistrate oficial 33.309 cazuri de varicelă, în 2020 - 14.524 de cazuri, iar în 2021- an pandemic - 7.945 de cazuri.   

Vaccinul Varilrix nu este introdus în schema naţională gratuită de vaccinare. Începând cu vârsta de 1 an, orice copil poate beneficia de acest vaccin, dar contra cost. În farmacii acesta costă în jur de 200 de lei.

Varicela poate da complicaţii grave în cazul copiilor, precum encefalita

Varicela poate determina îmbolnăviri, de cele mai multe ori uşoare, la copil. Însă anumite cazuri se pot complica, cea mai temută complicaţie fiind encefalita care are ca şi rezultat la final o paralizie sau pareză.

Zona Zoster la adulți

Varicela poate da complicaţii grave şi în cazul adulţilor nevaccinaţi şi care nu au făcut boala în copilărie. La adulţi cea mai mare ameninţare este ceea ce se numeşte Zona Zoster.

"Adulţii pot dezvolta forme mult mai severe în cazul în care nu au dezvoltat boala în copilărie, este binecunoscut faptul că boala durează aproximativ 14 zile, se manifestă prin febră, erupţie cutanată care la început se prezintă sub formă de vezicule, acestea devin pe parcurs purulente, iar apoi lasă cruste.

Adulţii pot să facă vaccinul, imunitatea oferită de către boală este pentru toată viaţa. Practic, odată ce ai făcut boala în copilărie, ar trebui să nu mai poţi să faci boala în timp ce eşti adult. Dacă adultul respectiv nu are istoric în ceea ce priveşte apariţia bolii, atunci evident că lucrurile sunt delicate din această perspectivă.

Însă, la adulţi cea mai mare ameninţare o reprezintă apariţia a ceea ce se numeşte Zona Zoster, care este determinată tocmai de acest virus varicelo-zosterian, practic boala se produce în copilărie însă acest virus rămâne cantonat la nivelul tecii nervoase, iar la bătrâneţe când persoana respectivă ajunge la un anumit nivel de imuno-deficienţă, se poate reactiva ca Zona Zoster.

În cazul în care vorbim de persoane care se află la risc şi care pot dezvolta Zona Zoster se poate administra un alt vaccin, se numeşte Zostavax, dar care din păcate nu este aprobat în România, el se găseşte în ţările vestice, ajută mult în prevenirea bolii care chinuie efectiv vârstnicii. De ce? Pentru că, pe lângă leziunile care apar pe traseul nervului respectiv, pot să apară şi dureri care uneori sunt atroce şi care cedează foarte greu cu ajutorul medicaţiei obişnuite", a precizat medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Comitetului de Vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, potrivit news.ro.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies