Un studiu confirmă că pilula contraceptivă este asociată cu un risc crescut de depresie


Potrivit studiului, femeile care au început să utilizeze pilule contraceptive în adolescență au avut o incidență cu 130% mai mare a simptomelor depresive.


Proporția femeilor de vârstă reproductivă care utilizează metode moderne de contracepție la nivel mondial a crescut de la 28% în 1970 la 48% în 2019, potrivit El País.

Pilula anticoncepțională, care combină progesteronul și estrogenul, nu este folosită doar pentru a preveni sarcina, ci și pentru a trata acneea, durerile menstruale, migrenele, endometrioza sau ovarele polichistice.

Clinica Mayo evidențiază cele mai frecvente efecte secundare ale pilulei, cum ar fi sângerare sau spotting intermenstrual, sensibilitate la sâni, dureri de cap, greață și balonare abdominală și creșterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, un alt dintre principalele efecte secundare raportate de milioane de femei este depresia.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, Universitatea din Melbourne din Australia și Universitatea din Copenhaga din Danemarca și-au propus să aprofundeze acest fapt: în studiul lor, publicat în revista Epidemiologie și Științe Psihiatrice, analizează relația dintre utilizarea pilulei și depresie.

După evaluarea datelor de la 264.557 de femei din Biobankul Regatului Unit, au găsit dovezi suplimentare că contraceptivul oral combinat este asociat cu „un risc crescut de depresie la scurt timp după inițiere”. Risc de depresie crescut cu 80% în primii doi ani Potrivit Science Alert, cercetătorii au descoperit că femeile care au început să ia contraceptive orale s-au confruntat cu un risc cu 80% mai mare de a fi diagnosticate cu depresie în primii doi ani.

Dintre toate grupele de vârstă, adolescentele au fost cele mai susceptibile: în primii doi ani de utilizare a contraceptivelor orale, cei sub 20 de ani s-au confruntat cu un risc de depresie crescut cu 95%. Dacă riscul de depresie există, studiul sugerează că acesta pare să scadă în timp: de-a lungul vieții a fost cu doar 5% mai mare în eșantionul care a luat contraceptivul comparativ cu grupul de control.

Autorii îi îndeamnă pe psihiatri să monitorizeze schimbările de dispoziție și să fie atenți la bunăstarea psihică în timpul tratamentului cu acest medicament. Potrivit acestora, legătura dintre tulburările de dispoziție și pilula din trecut nu a fost abordată în mod adecvat.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies