Un studiu confirmă că pilula contraceptivă este asociată cu un risc crescut de depresie


Potrivit studiului, femeile care au început să utilizeze pilule contraceptive în adolescență au avut o incidență cu 130% mai mare a simptomelor depresive.


Proporția femeilor de vârstă reproductivă care utilizează metode moderne de contracepție la nivel mondial a crescut de la 28% în 1970 la 48% în 2019, potrivit El País.

Pilula anticoncepțională, care combină progesteronul și estrogenul, nu este folosită doar pentru a preveni sarcina, ci și pentru a trata acneea, durerile menstruale, migrenele, endometrioza sau ovarele polichistice.

Clinica Mayo evidențiază cele mai frecvente efecte secundare ale pilulei, cum ar fi sângerare sau spotting intermenstrual, sensibilitate la sâni, dureri de cap, greață și balonare abdominală și creșterea tensiunii arteriale. Cu toate acestea, un alt dintre principalele efecte secundare raportate de milioane de femei este depresia.

Cercetătorii de la Universitatea Uppsala din Suedia, Universitatea din Melbourne din Australia și Universitatea din Copenhaga din Danemarca și-au propus să aprofundeze acest fapt: în studiul lor, publicat în revista Epidemiologie și Științe Psihiatrice, analizează relația dintre utilizarea pilulei și depresie.

După evaluarea datelor de la 264.557 de femei din Biobankul Regatului Unit, au găsit dovezi suplimentare că contraceptivul oral combinat este asociat cu „un risc crescut de depresie la scurt timp după inițiere”. Risc de depresie crescut cu 80% în primii doi ani Potrivit Science Alert, cercetătorii au descoperit că femeile care au început să ia contraceptive orale s-au confruntat cu un risc cu 80% mai mare de a fi diagnosticate cu depresie în primii doi ani.

Dintre toate grupele de vârstă, adolescentele au fost cele mai susceptibile: în primii doi ani de utilizare a contraceptivelor orale, cei sub 20 de ani s-au confruntat cu un risc de depresie crescut cu 95%. Dacă riscul de depresie există, studiul sugerează că acesta pare să scadă în timp: de-a lungul vieții a fost cu doar 5% mai mare în eșantionul care a luat contraceptivul comparativ cu grupul de control.

Autorii îi îndeamnă pe psihiatri să monitorizeze schimbările de dispoziție și să fie atenți la bunăstarea psihică în timpul tratamentului cu acest medicament. Potrivit acestora, legătura dintre tulburările de dispoziție și pilula din trecut nu a fost abordată în mod adecvat.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies