Un nou vaccin, reintrodus în Programul naţional de vaccinare. Rafila: Ne gândim să nu mai fie administrat la cerere


Autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă un vaccin în Programul naţional de vaccinare.


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că autorităţile din domeniul sănătăţii iau în calcul să reintroducă vaccinul anti-HPV în Programul naţional de vaccinare. 

Vaccinul anti-HPV lipsește din farmaciile din România

Ministrul Sănătăţii a precizat că vaccinul anti-HPV este un ser care se găseşte foarte greu pe piaţa de profil, având în vedere că la nivel global este o foarte mare cerere.

„Mă bucură acest lucru, că există o cerere destul de mare. Noi avem un program pe care l-am crescut serios. Am reuşit să facem acest vaccin pentru public şi am făcut-o ca şi profesionişti, nu neapărat ca reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, în timp. După eşecul campaniei din anul 2008, lucrurile au intrat în normal şi pe măsură ce această solicitare şi interes pentru vaccin vor rămâne, ne gândim să-l reintroducem în Programul naţional de vaccinare ca şi un vaccin care nu mai trebuie administrat la cerere. În momentul de faţă, părinţii acestor fete care sunt eligibile pot să solicite medicului de familie să fie înscrise pe o listă şi Ministerul Sănătăţii a făcut mari eforturi în acest sens”.

Şi există chiar strategii de vaccinare cu ceva mai puţine doze pentru ţări unde incidenţa cancerului de col uterin este mare, tocmai datorită acestei cereri. Vaccinurile nu sunt o resursă nelimitată şi trebuie să ai o politică pe termen mediu, cel puţin, încât producătorul să poată să îţi aloce deja o parte din producţie. Nu avem, nu putem interveni în zona privată de comercializare a acestui vaccin, ne preocupă programul de sănătate publică”, a mai afirmat Rafila.

 Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu 87%

România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin. Anul trecut, vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete.

Cancerul de col uterin este o boală care poate ucide, dar este și un tip de cancer care poate fi prevenit scutind astfel femeile de imense suferinţe fizice şi psihice. 

Tinerele care au fost vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) în adolescenţă au avut un risc cu până la 87% mai mic de a dezvolta cancer de col uterin legat de acest virus.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies