Un medic lămurește: Cât de periculos este să combini paracetamolul și ibuprofenul pentru scăderea febrei? 


Paracetamolul și ibuprofenul sunt două dintre cele mai utilizate medicamente pentru reducerea febrei și există credința că este mai bine să alternezi între cele două dacă nu poți reduce temperatura corpului cu unul singur. Ce spun însă medicii despre acest obicei?


Combinarea antipireticelor, cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul, pentru a reduce febra este o practică foarte frecventă, în special pentru cei care au copii mici. Ea este recomandată de unii medici, conform datelor oficiale, și constă în alternarea celor două medicamente la fiecare 4 ore pentru un control mai bun al temperaturii și al disconfortului. 

Cu toate acestea, tot mai multe voci avertizează că această recomandare este contraproductivă. Agenția de Evaluare și Calitate în Sănătate din Catalonia (AQuAS) a avertizat că poate crește riscul de toxicitate, iar Asociația Spaniolă de Pediatrie de Asistență Primară atrage atenția, în Decalogul febrei, că "nu este recomandată combinarea sau alternarea ibuprofenului și a paracetamolului".

Dr. Susan Judas, medic specializat în medicina de familie și comunitară, a explicat care riscurile alternării ibuprofenului cu paracetamolul pentru reducerea febrei atât la copii, cât și la adulți.

De ce unii medici recomandă aceasta schemă de alternanță? 

Schema de alternanță a antipireticelor este foarte frecventă și se bazează pe faptul că nu tolerăm febra ca simptom. Cu toate acestea, febra joacă un rol important în organism, deoarece permite sistemului imunitar să răspundă mai rapid și mai eficient la locul infecției.

Este vorba, în principal, de o lipsă de educație sanitară, de neînțelegerea faptului că face parte din procesul de vindecare și că, dacă nu este extrem de mare și prelungită, febra va ajuta la vindecarea mai rapidă și nu este periculoasă. Părinții se îngrijorează foarte mult în legătură cu febra, iar personalul sanitar, uneori sub presiunea părinților, alteori din inerție, prescrie acest ritm de antipiretice.

Combinația de paracetamol și ibuprofen reduce febra mai repede?

S-a demonstrat că alternarea paracetamolului și a ibuprofenului la fiecare 4 ore nu obține o îmbunătățire semnificativă în reducerea febrei și a disconfortului în comparație cu administrarea unui singur medicament la fiecare 8 ore.

La fel cum faptul de a avea un rezervor plin de benzină nu face ca mașina să meargă mai repede, organismul nu poate accelera vindecarea, indiferent de cantitatea de medicamente pe care i-o administrăm. Cu atât mai puțin atunci când acestea sunt medicamente care nu ajută la vindecare, ci doar maschează simptomele.

Este mult mai eficient să asigurăm un aport bun de micronutrienți, cum ar fi vitamina D, vitamina C, zinc și magneziu, în fața unui proces viral și să avem răbdare, pentru că totul durează. Și să acceptăm că ne îmbolnăvim uneori, chiar dacă pare că nu ne permitem acest lucru în mediul agitat de astăzi. Așa că odihniți-vă, dormiți mult și hidratați-vă bine.

Care sunt riscurile alternării paracetamolului și ibuprofenului?

Pe de o parte, toate medicamentele consumă resursele organismului pentru a fi metabolizate și apoi eliminate, iar pe de altă parte, ele au și posibile efecte secundare. Atunci când administrăm mai multe medicamente în același timp, forțăm căile metabolice ale organismului, deoarece acesta trebuie să metabolizeze mai multe substanțe în același timp și îl putem suprasolicita. Acest lucru poate duce la acumularea mai multor medicamente în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp și poate duce la efecte secundare ale medicamentelor.

Această practică este frecventă la copii, dar la adulți poate avea aceleași efecte negative sau chiar mai rău dacă adultul ia deja alte medicamente în mod cronic sau are căile metabolice afectate (de exemplu, rinichi sau ficat).

În ce cazuri este justificată alternanța dintre ibuprofen și paracetamol?

Acest lucru ar trebui să fie întotdeauna evaluat de către un medic în mod individual. Aceasta ar putea fi justificată în cazurile în care febra este foarte mare, de exemplu peste 40°C, este persistentă și nu răspunde la un singur antipiretic.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies