Triunghiul supraviețuirii sau cum să-ți salvezi viața în cazul unui cutremur major


Triunghiul vieții sau triunghiul supraviețuirii este o sintagma atribuită de specialiști anumitor zone care îți pot salva viața într-o clădire afectată de cutremur.


Trăim într-o țară cu seismicitate ridicată și e nevoie ca noţiunile de prim ajutor în caz de calamitate să fie cunoscute de fiecare persoană.

În contextul seismelor din Turcia și Siria, medicul Tudor Ciuhodaru vine cu o serie de recomandări. În cazul în care în timpul producerii unui cutremur ne aflăm într-o clădire, trebuie să rămânem acolo şi să ne protejăm cât mai bine.

"Procedurile recomandate în Japonia şi Statele Unite ('duck, cover and hold') sunt simple şi asigură protecţia individuală prin trei mişcări simple: ghemuit, acoperit şi protejat. Pentru protecţie este preferabil să vă ghemuiţi cu faţa în jos, la podea, pe genunchi şi coate sau palme şi să vă acoperiţi capul cu braţele sau palmele. Vă puteţi adăposti lângă diverse obiecte solide, care vă pot proteja lăsând un spaţiu gol lângă ele în caz de prăbuşire", a arătat Ciuhodaru într-un interviu agerpres.ro.

Medicul recomandă ca în timpul cutremurului să stăm cât mai departe de ferestre.

Triunghiul vieții

"Cel mai sigur este spaţiul dintre două obiecte mari: între două paturi, două maşini, între două rânduri de birouri, ce delimitează aşa-zisul triunghi al supravieţuirii, sau lângă un obiect mare, voluminos, cum ar fi maşina de spălat, frigiderul, aragazul, lângă piciorul patului, în faţa unei canapele, lângă piciorul unei grinzi. Dacă sunteţi în bucătărie, în primul rând trebuie să închideţi aragazul şi îndepărtaţi-vă de bufetul din care poate cădea vesela. Dacă sunteţi în pat, rămâneţi acolo şi acoperiţi capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este aşezat patul nu e recomandat să aveţi tablouri grele sau alte obiecte care v-ar putea răni în caz de cutremur", a precizat Tudor Ciuhodaru.

Ce nu trebuie făcut în caz de cutremur

- Pe durata cutremurului nu este recomandată evacuarea, mai ales din clădirile mari, întrucât ieşirea este dificil de găsit, iar scările au risc crescut de prăbuşire. Tocul uşii nu vă oferă protecţie dacă nu este încadrat în structura clădirii

- Nu staţionaţi lângă clădiri, mai ales cele cu multe structuri care se pot prăbuşi în timpul şi după cutremur, precum ornamente, tencuiala, coşuri sau ţigle. Sub nicio formă nu vă adăpostiţi sub balcoane sau stâlpii de înaltă tensiune.

- În casă şi în maşină să fie pregătită o trusă de supravieţuire, în care să avem apă, alimente uşoare şi compacte - bomboane cu zahăr, biscuiţi uscaţi -, medicamente personale, analgezice şi antiseptice, telefon mobil, lanternă, baterii, fluier, aparat de radio şi actele personale.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies