Trebuie spălată carnea crudă înainte să fie gătită? Verdictul experților în siguranță alimentară


Majoritatea alimentele trebuie spălate înainte de a fi gătite, pentru a preveni toxiinfecția alimentară și pentru a elimina murdăria. Există însă și excepții să speli un aliment. 


Carnea de pui sau orice altă pasăre sau carne înainte de a o găti nu ar trebui spălată, întrucât crește riscul de intoxicație alimentară.

Potrivit experților, carnea de pui poate fi contaminată cu bacterii periculoase precum Salmonella, Campylobacter și Clostridium perfringens. Acestea sunt distruse în momentul în care carnea este gătită, însă dacă o spălăm, ele pot ajunge pe alte obiecte folosite în bucătărie, precum tocător, chiuvetă, cuțit ori alte obiecte folosite.

Spălatul cărnii crude de pui este o practică comună

Departamentul pentru Agricultură al SUA și alți experți în siguranța alimentară recomandă să nu spălăm carnea crudă înainte să fie gătită. Bacterii precum Salmonella pot fi transferate prin intermediul apei pe suprafețele din bucătărie,  ceea ce duce la o potențială contaminare încrucișată a altor ingrediente.

Bacteriile au fost găsite în chiuvetele a 60% dintre cei care au clătit puiul crud în cadrul unui studiu al Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) din 2019.

Gătitul cărnii de pasăre la temperatura internă de 74 grade Celsius este modul de a distruge bacteriile.

Pe lângă faptul că n-ar trebui să spălăm carnea de pui, experții recomandă ca aceasta să fie pregătită după alte alimente, precum fructe și legume și ar trebui folosit un tocător doar pentru carnea crudă.

Contaminare cu Salmonella

Bacteria Salmonella trăiește în tractul intestinal al animalelor infectate și la om și poate contamina o varietate de alimente, cum ar fi carne, oua, lapte, fructe de mare, legume, fructe.

Simptomele infecției cu Salmonella - salmoneloza - sunt, de obicei, gastro-intestinale:

  • diaree (uneori cu sânge),
  • febra,
  • greata,
  • voma,
  • crampe abdominale.

Aceste simptome pot fi severe, în special la copiii mici, persoanele în vârstă și persoanele cu sistemul imunitar slăbit (cum ar fi cele cu HIV / SIDA, cancer, diabet, boli de rinichi).

Simptomele pot să apară după 6 - 72 ore de la infectarea cu bacteria Salmonella (perioada de incubație) și durează în general până la o săptămână. În cazurile severe, diareea poate fi atât de grava iar deshidratarea atât de accentuata încât bolnavul trebuie spitalizat pentru a i se administra lichide și electroliți intravenos.

Mai mult de 95 % din infecțiile cu bacteria Salmonella sunt transmise pe cale alimentara. Bacteriile din speciile Salmonella nu afectează de obicei gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Regulile pe care trebuie să le respectăm pentru a ne bucura de masa de sărbători...
De la diagnostic la vindecare. Care sunt progresele medicinei în lupta cu cancerul...
(P) Terapia hiperbară: Oxigenul care accelerează vindecarea organismului
Cinci motive pentru care trebuie să consumăm fibre. Care sunt alimentele recomandate
Legătura nebănuită dintre colagen, zahăr și razele ultraviolete. Ce înseamnă...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 13 aprilie 2025

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies