Persoanele care locuiesc în proximitatea "naturii" sunt, în medie, mai tinere decât celelalte din punct de vedere biologic cu doi ani şi jumătate.
Parcurile încetinesc îmbătrânirea celulară
Cercetătorii estimează că activitatea fizică şi interacţiunile sociale asociate cu frecventarea parcurilor joacă un rol esențial în această constatare. O legătură fusese deja stabilită între expunerea la spaţiile verzi şi o mai bună sănătate cardiovasculară, precum şi cu rate de mortalitate mai scăzute.
Puterea vindecătoare a naturii
Autorii studiului au constatat că persoanele ale căror locuinţe erau înconjurate de verdeaţă într-un procent de 30% pe o rază de 5 kilometri erau, în medie, mai tinere din punct de vedere biologic cu 2,5 ani decât persoanele ale căror locuinţe sunt înconjurate de verdeaţă într-un procent de 20%. Însă beneficiile nu au fost aceleaşi pentru toţi participanţii la studiu. Persoanele de culoare care trăiesc în proximitatea spaţiilor verzi erau doar cu un an mai tinere decât vârsta lor reală, în timp ce persoanele albe erau cu trei ani mai tinere.
"Alţi factori, precum stresul, calitatea spaţiilor verzi învecinate şi alţi factori sociali, pot afecta importanţa binefacerilor aduse de spaţiile verzi în materie de vârstă biologică", a explicat Kyeezu Kim, autoarea principală a studiului.
Beneficiile unei plimbări în natură
- Timpul petrecut în natură are un efect pozitiv asupra creierului, reducând tendințele perfecționiste, grijile, anxietatea și gândirea negativă.
- Natura ne poate îmbunătăți creativitatea.
- Un timp petrecut la aer curat, departe de tehnologie, ne va ajuta să gândim mai clar și să vizualizăm mai bine problemele cu care ne confruntăm tocmai pentru că ne ajutăm creierul să respire, să ia un moment de repaus.
- Natura ne ajută să ne recăpătăm vitalitatea.